Žilní onemocnění ovlivňuje genetika ze 40 až 79 %, podle toho, jestli mají potíže oba rodiče nebo jen jeden. Z jedné pětiny to je ale v režii každého člověka. Jak vypadá jídelníček, jak často a intenzivně se hýbete a také charakter vašeho zaměstnání. Práce zabere zpravidla minimálně 8 hodin denně a pokud tento čas prosedíte a zároveň i volný čas trávíte před televizí nebo počítačem, zvyšujete pravděpodobnost zhoršení projevů nebo i vzniku chronického žilního onemocnění jako pocit těžkých nohou, otoky, metličky až křečové žíly. Totéž platí, pokud naopak celý den stojíte na místě.

Co se děje, když dlouho nehybně stojíme nebo sedíme?

Žilní systém není stavěný na statické polohy. Krev proudící dolů je poháněná pumpováním srdce a gravitací. Směrem k srdci teče krev proti gravitaci a pohání ji jen žilní chlopně uvnitř žil. To je mnohem náročnější, proto je třeba žilním chlopním pomáhat alespoň každodenním přirozeným pohybem. „Žíly totiž probíhají mezi svaly, a tedy v okamžiku, kdy třeba lýtkový sval pracuje, masíruje žílu a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci. Pokud budeme jen sedět, může dojít k tomu, že se krev nahromadí v dolních partiích, a proto se prvotní otoky objevují v oblasti kotníků a nártů,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze. Občas vstát a projít se po místnosti nebo si zakroužit kotníky, protáhnout nárty a špičky, je více než žádoucí.

Která povolání to nejvíce odnáší?

Nejnáchylnější na vznik a rozvoj žilního onemocnění jsou tedy povolání, kde celý den staticky stojíte na jednom místě. Projevy žilního onemocnění se zhorší, pokud charakter vaší práce vyžaduje kromě stání i nošení vysokých podpatků. Lépe na tom nejsou ani ti, kteří naopak celý den sedí. Kromě zhoršených projevů žilního onemocnění mohou trpět i hemoroidálním onemocněním.  Chronickému žilnímu onemocnění nepomáhá ani sed s nohami přes sebe, typický pro ženy. Ten může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, kdy dojde ke stlačení velkých krevních cév a krev poté teče zpět od nohou pomaleji. Výsledek je totéž jako při dlouhodobém stání, a to jsou oteklé a těžké nohy, metličky a křečové žíly.

Celodenní stání na místě v podpatcích: letušky, hostesky, promotéři, aj.

Celodenní stání na místě: prodavači za kasou, sálové sestry, recepční, kosmetické a kadeřnické služby, aj.

Celodenní sezení: řidiči a řidičky, úředníci, administrativní pracovníci, kancelářské profese, aj.

Neměňte zaměstnání, změňte svůj volný čas

Změnit zaměstnání je pro mnohé naprosto nereálné, ať už z finančních důvodů nebo proto, že je práce zkrátka baví. Z pohledu lékařů je nejlepší prevencí vyvarovat se obezity, aktivně se hýbat, nenosit škrtící oblečení a ponožky a nosit kvalitní široké boty. Jestli nechcete nebo nemůžete měnit práci, změňte způsob, jakým trávíte svůj volný čas. A pokud už sami na sobě cítíte projevy, navštivte praktického lékaře. „On sám už může něco vyléčit, dát dobré rady nemocným, doporučit dodržování režimových opatření při žilním onemocnění. Může předepsat vhodná venofarmaka, což jsou léky na posílení žilní stěny, které zlepšují návrat krve,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová.

Autor: Depositphotos.com

SEDÍTE V PRÁCI CELÝ DEN? TADY JSOU TIPY, JAK ULEVIT NOHÁM

  • Přezujte se do pohodlných bot, které jsou dostatečně široké
  • Podpatky mějte maximálně 3 až 5 cm
  • Při telefonování vstaňte a choďte
  • Při sezení můžete stále cvičit a hýbat nohama
  • Některé informace předávejte kolegům osobně, ne elektronicky
  • Nasaďte pod kalhoty vhodné kompresní punčochy

www.zilniporadna.cz