Tři otázky pro vedoucí lékařku mamocentra EUC Kliniky v Olomouci MUDr. Lucii Hallamovou

 Co rakovinu prsu způsobuje?

Jednoznačná příčina nádoru prsu není známa. Mezi rizikové faktory patří začátek menstruace před jedenáctým rokem, pozdní nebo žádné těhotenství, nástup menopauzy u žen starších padesáti pěti let. Dále vyšší věk, obezita, alkohol, stres, nevhodná strava, dědičnost, hormonální stimulace, předchozí léčba zářením na oblast hrudníku. Včasnou diagnostikou a díky screeningové mamografii můžeme objevit nádor v počátečním stadiu a zajistit velmi vysokou šanci na úplné uzdravení.

Kdy by měla žena začít chodit na preventivní vyšetření prsů?

Doporučujeme ženám chodit na preventivní vyšetření prsů jedenkrát ročně již od třiceti let jako samoplátkyně. U žen od 30 do 40 let je vhodný ultrazvuk, od čtyřiceti již mamograf. Do 45 let věku si tato vyšetření hradí ženy samy, ale většina pojišťoven na ně přispívá. Ženám nad pětačtyřicet let pak pojišťovny vyšetření hradí v plné výši jednou za dva roky. V mezičase je dobré absolvovat kontrolní ultrazvukové vyšetření.

 Jak si má žena naplánovat den vyšetření?

Preventivní mamografické vyšetření prsu je nejvhodnější provádět v období týden po ukončení menstruace. Pacientkám radíme neprovádět vyšetření před menstruací. V den vyšetření nedoporučujeme používat deodorant. V případě podezření na možné těhotenství je nutné zdravotníky informovat.

Veronika (28) vyrazila na vyšetření prsu. Jak dopadlo?