Lucie ze Znojemska studuje Masarykovu univerzitu v Brně. „Od narození mám zelený zákal a viděla jsem jen na pravé oko. Zhruba před dvěma lety se objevily komplikace, kvůli kterým se mi vidění rychle zhoršilo. Do té doby jsem měla pocit, že vidím normálně. Byla jsem soběstačná, co jsem potřebovala, to jsem přečetla,“ popsala.

Postupem času ale nebyla schopná rozpoznat velké číslo autobusu ani se orientovat v prostoru. „Viděla jsem jen barvy, obrysy a rozlišovala mezi světlem a tmou. Letos jsem přestala vidět úplně. Jediným řešením byla operace. Byla ale komplikovaná, proto se ji mnoho lékařů obávalo provést,“ řekla studentka.

Dvě rohovky

Nadějí se stal primář Stodůlka z oční kliniky Gemini. „Operace začínala odstraněním neprůhledné rohovky a transplantací dočasné silikonové umělé. Tím se podařilo zviditelnit nitro oka, ve kterém bylo nalezeno pokročilé stadium šedého zákalu,“ popsal.

Speciálním capsulaserem se operačnímu týmu skrz umělou rohovku podařilo zákal odstranit a poté implantovat umělou nitrooční čočku. „Po dokončení operace šedého zákalu byla dočasná silikonová rohovka odstraněna a pacientce transplantovaná rohovka z tkáňové banky. Celý zákrok proběhl pouze v lokálním znecitlivění oka kapkami,“ řekl Stodůlka.

Když sundala obvaz, málem omdlela „Po operaci jsem měla oko den zalepené. Když jsem si odstranila obvaz, údivem jsem málem omdlela. Najednou jsem viděla. Za týden jsem už jezdila na kole. Jsem moc šťastná,“ popsala okamžiky štěstí Lucie.

Lucie po březnové operaci dokáže číst zvětšená písmena v mobilu a poslední kontrola ukázala, že i po dvou měsících od výkonu je kvalita vidění dobrá.

Fotogalerie
3 fotografie

Oční vyšetření. Jak včas zachytit zelený a šedý zákal?