✚ Dceři je pět let. Když bylo ještě vše normální, chodila denně do školky, kde pobývala až do odpoledních hodin. Upřímně trvalo docela dlouho, než nám každé ráno přestala dělat scény, že tam jít nechce, ale nakonec si našla kamarády a moc se tam těšila.

Bohužel, jak už je teď dlouho se mnou doma, mám strach, že se vše vrátí do starých kolejí a dcera se na mě upne a nebude chtít do školky chodit. Jak ji na to připravit? Už teď, když jsem jí řekla, že za týden už půjde za kamarády a paní učitelkou, začala brečet, že nikam nechce.

Buďte laskavá a důsledná

Odpovídá: PhDr. Václav Mertin, psycholog s praxí v pedagogicko-psychologické poradně. Učitel na katedře psychologie FF UK v Praze.

Mezi malými dětmi jsou obrovské rozdíly v tom, jak jsou ochotné oddělit se od rodičů a trávit delší čas v cizím prostředí. Vaše dcera si ve školce zvykla, dokonce se těšila na kamarády. Je velká pravděpodobnost, že se pokusí znovu prosazovat svou vůli, aby mohla zůstat doma. Já se jí nedivím – vy jste pro ni přitažlivější než školka. Kdyby mohli být kamarádi u vás doma, byla by asi nejspokojenější.

Do starých kolejí se to nevrátí – vy budete laskavá a současně důsledná, nebudete se na dcerku zlobit, protože ji chápete, ale do školky půjde. Budete ji připomínat, co pěkného ve školce zažila a co tam určitě zase zažije. Vzpomeňte i kamarádky, a kdyby to bylo snadné, pozvěte nějakou domů nebo s nimi jděte na hřiště – jestli si pěkně pohrajou, budou se na sebe možná těšit i ve školce.

Bude trochu záležet i na učitelkách v MŠ, jestli ji plačící a odmítající přivinou a nabídnou přitažlivé hry, uchlácholí nebo povedou vcelku nefunkční řeči, jak už je velká a že takhle by za rok nemohla do školy. Uvidíte, že společnými silami zkrátíte případný odpor na minimum.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku prosíme uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte prosím krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Rozvolňování v ČR: Ke kadeřnici s testem, do obchodů od května. A jaké jsou rozvolňovací balíčky?

Video
Video se připravuje ...

Rozvolňování v ČR: Ke kadeřnici s testem, do obchodů od května. A rozvolňovací balíčky  ČTK