K prvním příznakům se po pěti dnech probíhající nemoci přidala ztráta čichu a chuti. Největší starost však Tomášovi dělalo zhoršené dýchání. „Nemohl jsem se pořádně nadechnout. Bylo to, jako by mi někdo pořád seděl na prsou,“ popisuje svůj zdravotní stav. Dušnost ho neopustila, ani když se po nemoci vrátil zpět do práce.

Na doporučení praktika se vydal k plicnímu specialistovi (pneumologovi), který mu »naordinoval« fyzioterapii. Tomáš od ní očekával, že mu pomůže zlepšit fyzičku a zhubnout nadbytečná kila.

Cvičit dýchání

Místo pocení na rotopedu mu však lékařka doporučila dechová cvičení. „Vysvětlila mi, že kvůli dýchacím potížím, které mě provázely v průběhu infekce i po ní, musím začít zvolna, a postarat se především o plíce. Mám teď sadu dechových cvičení, která si opakuji každý den. Zabere mi to asi 20 minut,“ vysvětluje Tomáš.

Techniky, které se věnují tréninku správného dýchání, mají za úkol zvýšit sílu dýchacích svalů a odvrátit nebezpečí plicní fi brózy, která se u pacientů po prodělané infekci covid-19 může později objevit. „Po měsíci cvičení se mi konečně opět lépe dýchá. Ještě mě čeká jedna kontrola na plicním a pak už bychom se v rámci fyzioterapie měli pustit do cvičení s větší zátěží,“ uzavírá Tomáš.

Lékařka: Dechová rehabilitace je velmi důležitá

„Průběh nemoci covid-19 je velmi různý, od bezpříznakového průběhu přes mírný, těžký až po pacienty, kteří byli na umělé plicní ventilaci,“ vysvětluje prof. MUDr. Eliška Sovová, přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc, a dále uvádí:

Proto je přístup k rehabilitaci velmi individuální. U lehkých forem je možné postupně zvyšovat fyzickou zátěž, při postižení plic, nejčastěji zánětem plic (pneumonií), je třeba nejprve začít s dechovou rehabilitací, postupně přidávat posilovací cviky na dechové svaly, a pak teprve zvyšovat fyzickou zátěž.

Pokud bychom hned začali s velkou fyzickou zátěží, mohlo by to pacienta poškodit. Pacient by měl vnímat své tělo, co mu říká, a podle toho si zátěž přizpůsobovat. U pana Tomáše bylo provedeno vstupní komplexní vyšetření a zjištěna porucha dechového vzorce. Proto mu bylo doporučeno začít s dechovou rehabilitací, na kterou pak bude navazovat další vytrvalostní trénink a posilovací cvičení.“

Pacientům, kteří prodělali mírný průběh nemoci, radí lékaři vrátit se k pohybovým aktivitám co nejdříve. K dechovému cvičení je vhodné připojit i kondiční procházky a postupně také silový trénink.

Psycholog Ptáček: Bitva s covidem teprve začíná.

Video
Video se připravuje ...

Psycholog Ptáček: Bitva s covidem teprve začíná. O vládě by napsal učebnici: Jak krizově nekomunikovat Blesk

Fotogalerie
18 fotografií