K vodě choďte s vodítkem

Led se pod Lindsey bohužel probořil poté, co se snažila zachránit svého psa. Vodní záchranáři v tom ale mají jasno. Když venčíte poblíž vody, držte psy raději na vodítku. Jestliže se vám totiž domácí mazlíček zaběhne na led, který se pod ním proboří, už ho nezachráníte.

Na jaře a na podzim je led hodně křehký. Pokud se propadne pes, člověk se propadne stoprocentně,“ varuje instruktorka vodních záchranářů Adéla Černá z Černé v Pošumaví. Pokud nejde zvířata, která se propadnou do vody, zachránit ze břehu, měli byste vždy volat hasiče ne se o pomoc pokoušet sami.

Co dělat, když se propadnete?

Nepanikařte. Otočte se do směru, odkud jste přišli, natáhněte ruce nad pevný povrch a kopáním nohou se snažte vysunout na pevnější led. „Na jaře a v předjaří je riziko, že led už není dost pevný a bude se pod vámi bortit a odlamovat,“ varuje Černá. Když se dostanete ven, zůstaňte ležet, abyste váhu rozložili a odkutálejte se od díry. Plazte se směrem, odkud jste přišli.

Co se děje s tělem ve vodě?

Nejdříve přichází teplotní šok, ztuhnutí a dezorientace. Může docházet ke křečím, v závislosti na krevním oběhu k ochabování svalů, včetně těch dýchacích. Člověk se nejdříve třese, pak přestává, dochází k poruchám vědomí.

Postupně slábne i schopnost volat o pomoc, přichází stav bezvědomí, poruchy srdečního rytmu, zástava dechu a smrt. „Trénovaný člověk, otužilec, může ve vodě vydržet desítky minut, u netrénovaného jedince to mohou být i jen čtyři minuty,“ připomíná záchranářka Adéla Černá.

 3 pravidla záchrany

Na led nikdy nechoďte sami. Když se jeden propadne, druhý může zavolat pomoc. 

Volejte 112. Zachránce se snadno může stát druhou obětí.

Zachraňujte ze břehu pomocí lana, nebo improvizujte za pomoci tyče, větve, svázaného oblečení, tažného lana.

Jak poznáte, kdy je led na rybníce bezpečný?

Fotogalerie
22 fotografií