Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Reflux, dráždivý tračník i celiakie: Odborník o nejčastějších trávicích problémech Čechů

/
  • Odborník o nejčastějších chorobách trávicí soustavy v naší populaci.
    24. ledna 2021 ● 06:00

    Špatné zažívání občas potrápí každého z nás. Pokud je ale způsobené dietní chybou, virovým či bakteriálním onemocněním, obtíže zpravidla brzy ustanou. Češi se nicméně stále častěji potýkají i s dlouhodobými, chronickými trávicími problémy. Čím jsou způsobeny a jak na ně vyzrát? 

    Bolesti břicha, průjem, zvracení, někdy i zvýšená teplota. Byl by zázrak, pokud byste některou z následujících obtíží důvěrně neznali. Trávicí problémy jsou nejčastěji způsobeny přejedením nebo konzumací zkažených potravin, případně viry a bakteriemi nebo toxiny, které se dostanu do našeho trávicího traktu.

     

    Jakmile ale symptomy přetrvávají déle než 2 týdny, je čas zpozornět. Můžete totiž trpět některým ze závažnějších organických onemocnění, která vyžadují lékařskou péči. Tady je výčet nejčastějších problémů, které Čechy trápí.

    Profesor Lukáš patří k našim předním odborníkům na idiopatické střevní záněty.
    Autor: Michal Protivanský, CNC

  • 1.

    Refluxní choroba jícnu

    Trápí až 45 % populace ve věku nad 50 let

     

    „Je to porucha spočívající v abnormálním návratu žaludečních šťáv a obsahu do jícnu,“ vysvětluje gastroenterolog prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc. „Tím dochází k dráždění nebo zánětu sliznice jícnu.“

     

    JAK SE PROJEVUJE?

     

    Symptomy jsou rozmanité. Dominujícím příznakem je ovšem pálení žáhy, které se zhoršuje v typických situacích – např. v předklonu, vleže či bezprostředně po jídle. „Přidávat se mohou bolesti na hrudníku či záněty horních cest dýchacích,“ dodává prof. Lukáš. „Tzv. mimojícnové projevy pak zahrnují chrapot, dráždění v krku, chronický kašel, někdy se jícnový reflux může podílet i na vzniku průduškového astmatu.“

    JAK SE DIAGNOSTIKUJE?

     

    Většinou na základě přítomnosti typických příznaků, někdy je nutné doplňkové endoskopické vyšetření.

     

    JAK SE LÉČÍ?

     

    Naprostým základem je úprava stravovacích návyků. Reflux totiž dost často vyvolávají a zhoršují určité druhy potravin (například kořeněná a tučná jídla, alkohol a káva). „Lepší je i rozložení stravy do 5 až 6 porcí během dne,“ říká odborník. Při mírných obtížích mohou pomoci volně prodejná antacida (léky na překyselení žaludku), při těch vážnějších se předepisují tzv. inhibitory protonové pumpy, případně prokinetika. „V případě komplikací přistupujeme k chirurgickému řešení,“ dodává lékař.

  • 2.

    Syndrom dráždivého tračníku

    Trápí až 15 % Čechů, nejčastěji v mladším středním věku

     

    „Syndrom dráždivého tračníku je psychosomatická nemoc, která vzniká vlivem dlouhodobého stresu,“ udává Milan Lukáš. „Stres vede k nadměrné aktivitě a k napětí podkorových center v mozku. To způsobí zvýšenou aktivitu vegetativního nervového systému (VNS), který řídí naše trávicí ústrojí.“ Zvýšená aktivita VNS je pak zodpovědná za horší koordinaci a funkce jednotlivých částí trávicího traktu.

     

    JAK SE PROJEVUJE?

     

    Symptomy jsou různé, jde ale většinou buď o zácpu, nebo naopak průjem, doprovázené bolestmi v břiše a nadýmáním.

    JAK SE DIAGNOSTIKUJE?

     

    Na základě pacientova popisu typických příznaků doplněného o laboratorní vyšetření, v některých případech také o koloskopii.

     

    JAK SE LÉČÍ?

     

    Důležitá je eliminace stresových faktorů. „K tomu někdy mohou pomoci nízké dávky antidepresiv nebo neuroleptik,“ vysvětluje lékař. Terapie dále spočívá v úpravě stravy s vyřazením potravin, které průvodní obtíže zhoršují.

    Při gastroskopii je pacientovi do žaludku vpravena hadička s kamerou.
    Autor: scom

  • 3.

    Celiakie

    Trápí více než 25 tisíc Čechů, což je pouze čtvrtina předpokládaného počtu

     

     „Na vině je nepřiměřená imunitní reakce organismu na přítomnost lepku v potravě, která vede k poškození sliznice tenkého střeva,“ popisuje gastroenterolog. „Pacienti pak nejsou schopní do těla vstřebávat řadu důležitých živin.“

    JAK SE PROJEVUJE?

     

    Obecně platí, že v čím útlejším věku pacient je, tím jsou jeho symptomy výraznější. „U dětí proto jde typicky o neprospívání, mastné průjmy,“ vysvětluje doktor Lukáš.

     

    „U dospělých je to složitější, tam jsou příznaky různé – od bolestí břicha, průjmu i zácpy až k mimostřevním projevům, jako jsou řídnutí kostí, chudokrevnost, u žen dokonce i neplodnost.“

     

    JAK SE DIAGNOSTIKUJE?

     

    Kvůli rozmanitosti příznaků je nemoc těžké diagnostikovat pouze na základě popisu symptomů. Vyšetření ale spočívá ve screeningu určitých protilátek v krvi a provedení gastroskopie s odběrem vzorků sliznice z dvanácterníku.

     

    JAK SE LÉČÍ?

     

    Jedinou možností je celoživotní striktní dodržování diety s úplným vyloučením lepku. „I velmi malé množství vadí,“ dodává pan profesor s tím, že by si pro celiaky do budoucna přál větší příspěvky na léčbu. Bezlepková dieta je totiž v průměru o 1500 – 2000 Kč na měsíc dražší než běžná strava.

  • 4.

    Proč přibývá těchto nemocí?

    A další nemoci vznikají ze stresu... Na vině je pochopitelně všudypřítomný stres, uspěchané životní tempo. Vzhledem k tomu, že tyto choroby zaznamenaly nárůst výskytu po průmyslové revoluci, se ale také lze domnívat, že svou roli sehrávají i upravované a geneticky modifikované potraviny.

     

    Jak poznat varovné příznaky možného nádoru v tlustém střevě?

     

Dnešní horoskopy