„Malvínka nás po příchodu na svět překvapila tím, že má Downův syndrom. Chvíli jsme z toho byli smutní, ale pak nám začala ukazovat, jak moc je úžasná a šikovná. Proto jsme to poměrně rychle překonali,“ popisuje její maminka, paní Anna z Prahy, která si spolu s manželem Jiřím v tu chvíli myslela, že tímto si na nich osud svou daň již vybral.

Malvínka se narodila s Downovým syndromem, letos jí lékaři navíc diagnostikovali leukémii.
Autor: Dobrý anděl

Onemocněla leukémií

Letos v květnu se však malé Malvínce začaly na rukou objevovat zcela bez příčin malé modřinky. Po několika testech si rodiče vyslechli další smutnou zprávu. Malvínce diagnostikovali leukémii.

„Hned jsme nastoupili do Fakultní nemocnice v pražském Motole, kde ji čekaly čtyři cykly chemoterapie. První cyklus trval osm dní a ty další okolo čtyř nebo pěti dní. Většinou se necítila příliš dobře, zvracela, nejedla a nepila i několik dní v kuse,“ uvádí maminka Malvínky, která s ní v nemocnici strávila s několika málo přestávkami celkem 5 měsíců.

„Z celého srdce bychom chtěli poděkovat zdravotnímu týmu z oddělení A a B dětské hemato–onkologie v Motole,“ dodává paní Anna.

Naše malá víla, říkají rodiče

Chemoterapii Malvínka ukončila na začátku září a v současné době dochází jednou za měsíc na kontrolu krve do nemocnice.

„Než jsme zjistili, že má Malvínka leukémii, tak neúnavně jezdila na odrážedle, ráda si hrála s kamarády, chodila na kroužek malého muzikanta a do skupinky dětí s Downovým syndromem. Je velmi zvědavá a společenská, proto se už nemůžeme dočkat, kdy celé toto období přejde a bude moci znovu do kolektivu dětí,“ velmi si přeje paní Anna a dodává: „Malvínka je pro nás jako pohádková postavička, naše malá víla, naše sluníčko.“

V listopadu se měla paní Anna vrátit po rodičovské dovolené do práce a Malvínka měla nastoupit do školky. Ze zdravotních důvodů i kvůli okolnostem souvisejícím s pandemií koronaviru to však není možné. V průběhu léčby se rodině také zvýšily náklady spojené s péčí o dceru. Proto jim začali pomáhat Dobří andělé.

Malvínka se narodila s Downovým syndromem, letos jí lékaři navíc diagnostikovali leukémii.
Autor: Dobrý anděl

Pomůžete rodině?

„Příspěvky Dobrých andělů využíváme na náklady spojené s léčbou, zabezpečení sterilní domácnosti a nízkobakteriální stravu pro dcerku. Také jsme jí za ně pořídili speciální hračky pro rozvoj psychomotoriky. Velmi nám nyní pomáhají částečně kompenzovat můj příjem, když ještě bohužel nemůžu nastoupit do práce. Jsme za tuto pomoc všem dárcům opravdu nesmírně vděční,“ dodává paní Anna.

Pokud byste se i vy chtěli stát Dobrými anděly a pomáhat rodinám, které se potýkají s vážným onemocněním, je to velmi jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky odevzdá do posledního haléře. Navíc můžete sledovat konkrétní příběhy rodin, kterým váš dar pomůže.

Fotogalerie
11 fotografií

Imunolog: V těle máme klíče, ničí covid i rakovinu a můžou za smrtnost viru. Protilátky ukazatel nemoci nejsou.