Kdy je pít

Podle odborníků by se ovocné šťávy měly pít během první poloviny dne, ty zeleninové si pak můžete dát kdykoliv. Ovocné pozitivně působí na výkon, zvládání stresu, psychiku obecně. Jsou ideální coby ranní drinky.

Konzumujte hned!

Odšťavňujte vždy čerstvé ovoce a zeleninu, šťávu byste měli vypít hned. Můžete ji dát do lednice, ale nenechávejte ji tam déle než několik hodin.

MRKEV

Je bohatá na vitaminy A, B a C, beta karoten, železo, vápník, draslík a sodík. Mrkev také pomáhá při astmatu, průjmu i na revma.

BRUSINKY

Šťáva z nich má pozitivní vliv na močové cesty, kromě toho obsahuje i velké množství vitaminu C, který pomáhá organismu proti nemocem a mikroorganismům, jako jsou viry a bakterie.

BROKOLICE

Její šťáva má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitaminů C a E. Je zdrojem kyseliny listové a železa.

Autor: istock.com

CITRONY

Jejich šťáva je sice kyselá, ale ve skutečnosti svými složkami snižuje celkovou kyselost trávicích cest, působí zásaditě a optimálně nastaví správné pH vašeho těla.

JABLKA

Kromě vitaminů a minerálů obsahuje jablečná šťáva velké množství nerozpustné vlákniny. Tento typ polysacharidů, které naše tělo nedokáže strávit, odstraňuje toxiny z trávicího systému a posiluje imunitu.

KIWI

Výborný zdroj vitaminu C, působí jako silný antioxidant. Obsah vlákniny a draslíku prospívá kardiovaskulárnímu systému. Tahle šťáva pomůže.

ČERVENÁ ŘEPA

Šťáva z řepy obsahuje vitamin A, C, draslík, hořčík, vápník a železo. Červená řepa výrazně posiluje imunitu a snižuje krevní tlak. Pro konzumaci je ale lepší šťávu míchat například s jablečnou šťávou kvůli velmi intenzivní chuti řepy, která ne každému vyhovuje.

RAJČATA

Rajčatová šťáva povzbuzuje zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Slouží jako odvodňovací prostředek a obsahuje antioxidanty, vitamin E, vitamin C a betakaroten.

HROZNY

Tahle šťáva obsahuje kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, obsahuje vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky a je vhodná při rekonvalescenci. Má vysokou výživovou hodnotu.

Autor: istock.com

Fresh proti nachlazení

Potřebujete: 4 mrkve, 2 hrsti malin, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 stroužky čerstvého česneku, 1 citron (oloupaný).

Postup: Vše pokrájejte a vhoďte do mixéru.

Smoothie pro posílení imunity

Potřebujete (pro 2 osoby): 2 dl 100% jablkového džusu, 1 oloupaný banán, 1 menší syrovou oloupanou červenou řepu, 1 mrkev, 1 zelené jablko, 100 g mražených malin, 1 polévkovou lžíci chia semínek, 1 dl vody nebo hrst ledu.

Postup: Očištěné suroviny vložte do mixéru a rozmixujte všechny najednou. Před vložením do mixéru je můžete nakrájet na menší kousky, výkonnější mixéry si ale poradí i s celými kusy. Při používání mraženého ovoce nebo tvrdších druhů zeleniny, jako jsou mrkev či řepa, je vhodné hned mixér zapnout na vyšší otáčky a postupně je ještě přidávat. Důležité je, aby byla rozmixovaná i semínka.

Pro větší energii

Potřebujete: 1 ananas, 4 jablka, 200 g borůvek, 400 g bílého jogurtu.

Postup: Ananas oloupejte a očistěte. Jablka zbavte jádřince. Oboje nakrájejte na větší kostky. Přidejte borůvky a jogurt, směs rozmixujte. Ozdobte čerstvými borůvkami.

Fotogalerie
3 fotografie