Ta je nyní v kurzu, protože úbytek váhy je s ní brzy znát. Nemáte chuť na sladké ani hlad. Je to dáno tím, že jídelníček je orientován na syté potraviny, které mají nízký glykemický index. Jestliže se s proteinovou dietou dobře zachází, může nastartovat rychlé hubnutí. Běžně si organismus ukládá cukr do jater a svalů a tuky do tukových buněk. Tělo si tak vytváří rezervu, aby mělo v případě nouze z čeho zajistit správné fungování orgánů. A když vyřadíme sacharidy?

Autor: iStock

„Metabolismus se přepne do fáze, kdy organismus vyčerpává energetické zásoby uložené ve svalech a játrech a poté si tvoří takzvané ketolátky z rozpadu tukové tkáně,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Tím dojde k rychlé redukci tuku, také ke zlepšení hladiny cukrů a tuků v krvi.

Má to však i odvrácenou stranu mince. Čtrnáct dní a dost! Při jednostranně orientovaném jídelníčku s vysokým obsahem bílkovin se při dlouhodobém držení může dostavit pocit vyčerpání a deprese. Proto se doporučuje ketodietu držet jen dva týdny.

Jak nenabrat kila zpět

Po přísné dietě je potřeba se začít správně stravovat. Právě vhodné návyky a vyvážená strava zabrání, aby došlo k jo-jo efektu. Než si vše osvojíte, můžete vyzkoušet krabičkovou dietu nebo si naordinovat jídelníček s odborníkem či si najít ty správné recepty na internetu.

Nevýhody diety

➤ pachuť v ústech

➤ dech, který je cítit po čpavku

➤ zhoršená kvalita nehtů a vlasů

➤ vyčerpávání vitamínů B komplexu, zinku a vápníku

Losos s mačkaným hráškem a mátou

Budete potřebovat:

➤ 150 g lososa

➤ 120 g mraženého hrášku

➤ 24 g pomerančové šťávy

➤ 12 g citronu

➤ 1,2 g máty

➤ 1 g řepkového oleje

➤ 0,36 g pomerančové kůry

➤ zázvor

➤ citronovou šťávu

➤ vývar zeleninový

➤ sůl

➤ pepř

Tyto potraviny obsahují hodně bílkovin a jsou vhodné při proteinové dietě.
Autor: zdravestravovani.cz, scom

Postup: Lososa zbavíme kůže. Šťávu z pomeranče a kůru smícháme se šťávou z citronu, kapičkou oleje, špetkou zázvoru, solí a hrubě nadrceným pepřem a nalijeme na lososa, necháme marinovat. Poté i se zbytkem marinády pečeme na 200 °C asi 15 minut.

Hrášek vaříme ve vývaru, část rozmačkáme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí a nasekanou mátou. Ozdobit můžeme orestovanou půlkou citronu.

 

Video
Video se připravuje ...

Koronavirus do světa explodoval, říká primářka a zdůraznila i problémy s očkováním a obezitou Pavlína Horáková, Aleš Brunclík