Současný výzkum ukazuje, že za to mohou i málo známé faktory, například špatná kondice našich střev a také látka zvaná TMAO. Jejímu vlivu na naše zdraví se věnuje především Lernerův výzkumný ústav kliniky v Clevelandu ve státě Ohio. Celým názvem se látka jmenuje trimetylamin-N-oxid a její zvýšené množství v krvi svědčí o vyšším riziku infarktu.

Srdce po infarktu.
Autor: Profimedia.cz

Žravé buňky

TMAO dokáže donutit makrofágy, zvláštní žravé buňky v krvi, a imunitní dendritické buňky, k tomu, aby požíraly cholesterol. Buňky se pak nafukují, přeměňují do zvláštní pěnové formy, a v ní se usazují na cévních stěnách. Krevní destičky potom víc lepí a ucpávají cévy v mozku a v srdci.

Objev byl výsledkem pátrání po signálech, na jejichž základě by bylo možné včas předpovědět infarkt myokardu, mozkovou příhodu nebo smrt z důvodu akutního selhání srdce lidí, kteří byli podle ostatních ukazatelů celkem zdraví. TMAO se podle výzkumů vyskytuje ve zvýšené míře v krvi osob trpících kardiovaskulárními onemocněními, ale i poruchami ledvin, cukrovkou a některými typy rakoviny.

Předpověď

Látka TMAO nenaznačuje jenom to, jestli u zdravého člověka existuje zvýšené riziko onemocnění. S její pomocí mohou lékaři například předpovědět, jak rychle a úspěšně se pacienti po srdečním infarktu zase uzdraví. Společná studie clevelandské kliniky a kardiologického centra Univerzitní nemocnice v Curychu prokázala, že její účastníci s mimořádně vysokým podílem TMAO v krvi měli až šestkrát vyšší riziko, že dostanou další infarkt. Mnohem větší hodnoty TMAO a s tím spojené riziko srdečních komplikací přitom vykazovali účastníci studie pocházející z USA.

Viníkem je červené maso?

Jako jeden z možných důvodů byla označena vyšší konzumace červeného masa, protože u lidí, kteří se nejprve stravovali vegetariánsky nebo konzumovali především kuřecí a krůtí maso, ale pak přešli na červené druhy, se hladina TMAO zvýšila.

V berlínské univerzitní klinice Charité zkoumali průběh onemocnění pacientů s mozkovou příhodou. Pacienti s vysokou hladinou TMAO podle jejich studie zemřeli po mozkové mrtvici častěji na infarkt, na další mozkovou příhodu nebo na náhlou srdeční smrt. Čím byla hladina TMAO vyšší, tím větší bylo riziko ucpání cév.

Střevo opět ve hře

Brzy po objevu TMAO se vědci zaměřili na souvislost s osídlením lidského střeva, kde žije až desetkrát více buněk, než je ve »zbytku těla«. Celkem v nás bydlí asi 500 druhů mikroorganismů; v tlustém střevě dominují bakterie, které tvoří až 60 procent hmotnosti stolice.

Na složení střevní mikroflóry mají vedle stravy velký vliv syntetické léky. Mnoho lidí v současné době trpí dysbiózou, nerovnovážným složením mikroorganismů ve střevech. V našem trávicím traktu vznikají látky, odpadní produkty škodlivých bakterií, které se rády rozmnožují hlavně po užívání syntetických antibiotik.

Světový výzkum

„Naštěstí existují i účinné ochranné faktory,“ říká David Frej, který světový výzkum dlouhodobě sleduje. „V knize Zdravé střevo jsme například popsali propionát nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem zvané butyrát, který produkuje asi dvacet druhů střevních bakterií. Bakterie sídlící v tlustém střevě přeměňují nestravitelné balastní látky z naší potravy na mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Zvlášť bohaté na prospěšnou vlákninu jsou luštěniny, mrkev nebo červená řepa.

Když jíme rostlinnou stravu, příznivých bakterií přibývá; jestliže konzumujeme víc červeného masa, vepřového nebo hovězího, naopak se ztrácejí. Pokud jde o butyrát, vědci se domnívají, že je s ním spojeno hned několik mechanismů, které chrání naše srdce.

Střevo je důležitý orgán. Někdy se mu také říká druhý mozek.
Autor: Profimedia.cz

Střevní sliznici posiluje tím, že řídí imunologické obranné síly střeva, a reguluje tím hladinu krevních tuků. Tělo navíc podněcuje k tomu, aby produkovalo žlučové kyseliny, potřebné k trávení tuků.

Srdeční slabosti a zvanatělým věnčitým tepnám můžeme předcházet životním stylem – pohybem, radostným sportováním, a hlavně zdravou výživou. Střevní bakterie a jejich odpadní produkty jsou jedním z posledních chybějících dílků skládačky, který vysvětluje, proč potraviny zásadně ovlivňují naše zdraví.  Jsou tři základní směry, kterými bychom se měli řídit. Tedy: jíst hodně vlákniny, konzumovat co nejvíc zeleniny a snížit příjem soli.

Krevní tlak

Pokud jde například o krevní tlak, zvyšuje ho i proděravělý ochranný štít zdravých bakterií ve střevě. A sůl přitom zabíjí příznivé bakterie, které produkují ochranné látky snižující krevní tlak.

„Budoucnost přinese nepochybně další otázky, třeba jestli lze zabránit zvápenatění věnčitých tepen snížením produkce TMAO. Řadu odborníků překvapilo i to, že bylo možné ze srdcí mrtvých lidí kultivovat bakterie, o nichž se předpokládalo, že vytvářejí velké kolonie hlavně v ústní dutině,“ doplňuje svoje poznatky MUDr. David Frej.

Fotogalerie
4 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Koronavirus do světa explodoval, říká primářka a zdůraznila i problémy s očkováním a obezitou Pavlína Horáková, Aleš Brunclík