Oblíbená moderátorka a slavná bývalá televizní hlasatelka je věčná optimistka. Ovšem i ona si v době před dvaceti lety sáhla na pomyslné dno. Onemocněla rakovinou děložního čípku.

Krvavá spoušť a záchrana života

„Nemoc na mne skočila na chalupě,“ vzpomíná Marie Retková ve 13. komnatě. „Starší dcera Ajka – dětská lékařka – mi zachránila život. Já bych byla seděla na toaletě, crčela by ze mě krev tak dlouho, až bych zkolabovala a vykrvácela. Ona odhadla, že je to na okamžitý převoz. V jednu v noci mi podala věci, vzbudila své půlroční miminko a větší tříleté dítě, posadila je do auta a odvezla mě do strakonické nemocnice,“ vypráví.

„Když druhý den přijel manžel s druhou dcerou na chalupu, uviděli v koupelně tu krvavou spoušť a nechápali. Okamžitě jeli za mnou. Následovaly sdělení diagnózy, operace a léčba.“

Cytologie nádor neodhalila

Marie Retková byla asi měsíc před vypuknutím nemoci na pravidelné gynekologické prohlídce, kde jí byl proveden i cytologický stěr. Ten ovšem rakovinu děložního čípku neodhalil. „Můj nádor rostl dozadu, takže vlastně ten samotný stěr ho nezachytil.“ I lékaři se shodují, že cytologický stěr nedokáže dosáhnout stoprocentního výsledku. To by měl změnit nový test VPH DNA. Ještě o 30 % se zvětší šance na odhalení přednádorového stavu. 

Dobrá zpráva z ministerstva

Pro české ženy však ministerstvo zdravotnictví, lékaři a zdravotní pojišťovny přicházejí s dobrou zprávou. Na podzim nebo nejpozději od ledna 2021 zavedou preventivní HPV testy všem ženám po dovršení 35 a 45 let.

„Prevence rakoviny děložního čípku je zásadní. Díky screeningu, který má za cíl zjistit již přednádorové stavy, se ročně zachytí desetitisíce abnormálních nálezů na sliznici děložního hrdla. Jejich včasnou léčbou předejdeme samotnému vývoji ve zhoubný nádor. Nyní chceme screening doplnit provedením vysoce citlivých testů u pětatřicetiletých a pětačtyřicetiletých žen,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Takto se vyvíjí rakovina děložního čípku
Autor: infografika Blesk

Proč je rakovina čípku zákeřná

Toto onemocnění se vyvíjí plíživě, dlouho nemá žádné příznaky. A pokud žena zanedbává preventivní prohlídky, kde jí gynekolog jednou ročně provede cytologické vyšetření, hrozí jí riziko, že tímto karcinomem onemocní jako každoročně dalších 800 žen. Na tuto nemoc zemře denně jedna žena.

Jak se test bude provádět

„HPV DNA test žena nebude pociťovat nijak jinak než jako běžný odběr z děložního čípku. Je to velice moderní laboratorní metoda,“ popisuje průběh vyšetření MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D. Tyto testy by měly onemocnění odhalit v přednádorovém stavu. Tato včasná diagnóza může mnoha pacientkám zachránit život.

Ženám, jejichž výsledek na HPV DNA vyjde negativní, přináší test cenné dlouhodobé uklidnění. Je prokázano, že je-li HPV vyšetření ve věku nad 30 let negativní, tato žena má velice malou pravděpodobnost, že se u ní v následujících deseti letech rozvine nádor. K rozvoji předrakovinových změn totiž dochází v průměru za 15 let od infekce.

MUDr. Vladimír Dvořák
Autor: archiv Blesku

Test si nyní můžete zaplatit

Tento moderní test mohou ženy podstoupit i dnes, ale musí si ho zaplatit. Stojí kolem jednoho tisíce korun. Ukazuje se, že je spolehlivější než cytologie. Závěry mezinárodních studií potvrzují, že až u třetiny žen, které měly výsledek cytologie v pořádku, skrytě probíhalo onemocnění rakovinou děložního čípku. Takže tisícovka za deset let klidu se vyplatí.

Dá se nemoci předejít?

„Ano, dá. Velice spolehlivé řešení představuje vakcinace proti lidským papilomavirům, ideálně když je zkombinována s prevencí. Klasická forma má podobu odběru cytologie, tedy buněčného stěru z povrchu děložního čípku. Modernější a výrazně citlivější metodou, kterou se chystáme do preventivního programu zavést, je právě testování na přítomnost papilomavirů,“ uvádí MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Rakovina děložního hrdla
Autor: infografika Blesk

Fakta o papilomavirech (HPV) a rakovině děložního hrdla

● Během života se s HPV setká téměř každý z nás (8 z 10 osob).

● HPV infekcí se žena nakazí pohlavním stykem.

● Přenašečem je muž, který však žádné potíže nemá.

● V posledních deseti letech došlo v ČR k poklesu výskytu onemocnění o 25 % a poklesu úmrtnosti na tento zhoubný nádor o 14 %.

● Přesto však naše země zaujímá 15. místo v Evropě v úmrtnosti na rakovinu děložního čípku.

 

Video
Video se připravuje ...

Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních Blesk Zprávy / ČTK

 

Fotogalerie
7 fotografií