Co je přerušovaný půst?

Přerušovaný půst, v angličtině intermittent fasting (zkratka IF) je režim, při kterém se střídá fáze lačnění s fází jedení, přičemž fáze bez jídla je vždy delší. Jak si tyto fáze nastavíme, je vždy na nás, avšak běžně se praktikují tyto vzorce:

● 16/8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo) – doporučuje se spíše pro muže

● 14/10 (14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo) – doporučuje se spíše pro ženy.

Co se děje při přerušovaném půstu v těle?

Když hladovíme, je pro organismus o mnoho snazší spalovat tuk, protože není aktivní inzulín. V tomto momentě se tělo dokáže zbavit i těžce přístupného tuku, který v době jedení lze pálit jen velmi obtížně. Při půstu navíc v těle dochází k prospěšným hormonálním změnám. V porovnání s dietou založenou na počítání kalorií je tato metoda prokazatelně účinnější.

Poslouchejte své tělo!

Během fáze lačnění bychom se rozhodně neměli cítit unavení či nesví. Naopak! Měli bychom se cítit plni energie a v dobré psychické i fyzické pohodě.

Přerušovaný půst, v angličtině intermittent fasting (zkratka IF) je režim, při kterém se střídá fáze lačnění s fází jedení, přičemž fáze bez jídla je vždy delší.
Autor: Shutterstock

Co jíst, co pít

U přerušovaného půstu není potřeba počítat kalorie. V podstatě můžete jíst cokoliv. Pozor však, abyste se s vidinou následného půstu nepřejídali! Důležité je také dbát na vyváženost, aby vaše tělo dostalo všechny potřebné vitaminy a minerály. Měli byste se proto držet zásady, že budete konzumovat tzv. čistou stravu, nikoliv fast food. K pití je nejlepší čistá voda nebo neslazené čaje, dát si můžete i kávu, avšak v postním »okně« bez mléka či smetany.

Rozložení jídla ve schématu 16/8

V tomto vzorci se obvykle jí první jídlo v 11 hodin, pokud je hlad či chuť, může následovat odpolední svačinka a končí se večeří v sedm hodin večer.

Jak často?

To je zcela individuální. Bez obav se takto můžeme stravovat dlouhodobě. Ze začátku ale klidně můžeme metodu přerušovaného půstu zařadit 1 – 2 x týdně, i tak brzy na svém těle ucítíme patrné změny k lepšímu.

Zdravotní benefity přerušovaného půstu

Přerušovaný půst působí blahodárně na buněčnou regeneraci těla, zlepšuje inzulinovou senzitivitu, snižuje riziko srdečních onemocnění, podporuje funkce mozku. Pomáhá redukovat váhu, pomáhá odstranit viscelární tuk (tuk uložený v oblasti břicha a vnitřních orgánů), budovat svalovou hmotu, prospěšný je při léčbě diabetu 2. typu a v neposlední řadě při léčbě chronických zánětů.

Pro koho není vhodný?

Obecně se dá říci, že by se do této metody neměl pouštět jedinec trpící podváhou, těhotné a kojící ženy nebo děti ve vývinu. Lidé v letech nebo nemocní by vhodnost přerušovaného půstu měli konzultovat se svým lékařem.

Postí se Anistonová i Havlíček

Velkou průkopnicí přerušovaného půstu mezi celebritami je americká herečka Jennifer Anistonová (51), která si i ve svém věku udržuje postavu snů. A kromě dřiny v posilovně za ni vděčí právě této metodě. Mezi další vyznavače tohoto stravovacího stylu patří také herci Nicole Kidmannová (53) nebo Hugh Jackman (51) či zpěvačka Beyoncé (38).

Petr Havlíček
Autor: Dieta

U nás je velkým propagátorem půstů obecně herec Jaroslav Dušek (59). Vřele ho doporučují také dietologové Ing. Petr Havlíček (51), který ho sám praktikuje, nebo Margit Slimáková (51). Kouzlu přerušovaného půstu v současnosti propadla také zpěvačka Monika Absolonová (43). Dvojnásobná maminka díky této metodě zhubla hned v prvním týdnu 3 kilogramy tuku!

 

Fotogalerie
4 fotografie