Tyto fotografie zveřejňuji poprvé, asi jsem nebyla dřív připravená. Doufám, že dodávají sílu, respekt a pokoru k životu. Chraňte a važte si prosím svých životů. Starejte se a naslouchejte svému tělu,“ napsala k nim statečná Míša.

Lékař nemoc nepoznal

Mladá žena se svou diagnózu dozvěděla v říjnu 2017. „Bylo mi 25 let a vůbec jsem to nečekala. Rakovina vznikla už během kojení. A naše malá přestala pít z pravého prsu. Bohužel to a ani poměrně velká bulka nebyla dostatečná indicie k tomu, aby mě můj gynekolog po kontrole prsu poslal na standardní vyšetření. Ujistil mě, že se jedná pouze o zduřelou prsní žlázu,“ vzpomíná na kritické okamžiky Míša.

Paní Michaela s dcerkou v období léčby a dnes.
Autor: Marie Mitasová, Veronika Kružíková

Bála jsem se, že si svou holčičku neužiju

Svému lékaři s radostí uvěřila. Jak moc se mýlila, zjistila o čtyři měsíce později, poté, co nádor začal růst a ona navštívila jiného lékaře. „Nejvíc jsem se bála, že si nestihnu svoji nejúžasnější holčičku užít, že ve 25 letech přijdu o všechno. Opak se stal pravdou, naučila jsem se užívat si každou minutu všedního dne,“ popisuje máma Nelinky, která podstoupila chemoterapie i operaci a dnes je zdravá.

Nic není samozřejmé

„Rakovina mi ukázala jiný svět. Ukázala mi, že nic není samozřejmé. Važte si toho, že můžete ráno vstát a radujte se z každého dalšího dne. Na každém je vždy něco nového a pěkného. Krásu všedního dne si každý vytváří sám,“ dodala Michaela, která podporuje organizaci Bellis. Právě ta pomáhá mladým ženám s rakovinou prsu.   

Průvodce pacientek rakovinou prsu

Stále se zvětšující množství dezinformací o karcinomu prsu i nepřehlednost všeho, na co mají pacientky nárok. Právě tyto a další důvody vedou mladé ženy z projektu Aliance žen s rakovinou prsu – Bellis k sepsání knižního průvodce tímto onemocněním. Každý rok přibývá pacientek s touto diagnózou včetně těch velmi mladých, které bývají ve svém věku často jediné ze svého okolí a neví, kam se obrátit pro radu. K tomu má sloužit nová kniha Bellis – Průvodce pacientek rakovinou prsu.

Mýty o rakovině mohou ženy i ohrozit

V dnešní době jsou internetové diskuze, ale také některé novinářské články plné mnoha polopravd a dezinformací o rakovině prsu a její léčbě. „Často se setkáváme s různými mýty, které mohou pacientkám ublížit. Ať už se jedná nechození na mamografické prohlídky z obav ohledně záření, odmítání chemoterapií nebo různé diety zaručující vyléčení. Lidé s rakovinou se chytají jakékoli naděje na uzdravení, bohužel některé způsoby jim spíše přitíží. To je jeden z důvodů, proč vydáváme Průvodce,“ vysvětluje Nikola Samková, manažerka projektu Bellis a pokračuje: „Obzvláště mladé pacientky čelí faktu, že jsou ve své věkové kategorii samy a okolí jim nerozumí. To je další důvod napsání knižního průvodce – autentické rady a prožitky těch, které si rakovinou prošly těm, jež na startu léčby teprve stojí.“

Vznik knihy, která bude pro pacientky zdarma, můžete podpořit příspěvkem do dobročinné sbírky znesnaze21.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Průvodkyně rakovinou prsu FN Ostrava