Ruští lékaři se vzbouřili proti rodičům, kteří se rozhodli své dítě nechat přijít na svět v domácím prostředí, navíc s nekvalifikovanými porodními asistentkami. A zveřejnili fotografie zlámaných a oteklých dětských nožiček, které patří čerstvě narozenému miminku. To šlo na svět koncem pánevním, tedy nožičkami místo hlavičkou. Panikařící porodní asistentky chtěly dítě, které už mělo nohu venku, ještě otočit. A nakonec ze strachu z trestního stíhání odmítaly i příjezd sanitky.

Nad hrůznou situací se pozastavil brněnský gynekolog a porodník Vít Unzeitig. „Nikde na světě, pokud je to vyspělé zdravotnictví, nepustí porod koncem pánevním do domácího prostředí, protože to je vždycky rizikový porod. Musí se vést ve zdravotnickém zařízení. Jestliže to někdo dopustil, tak je to jeho osobní zodpovědnost a měl by být trestně stíhaný,“ soudí docent Unzeitig, který se podivuje i nad skutečností, že dvojice žen nepoznala, že půjde o porod koncem pánevním.

S houkačkou do špitálu

„Je možné, že těhotná žena nebyla na vyšetření, ale ve chvíli, kdy porodní asistentka přijde, tak při vyšetření většinou zjistí, že hmatá drobné části nebo měkký zadek, že hlavička je někde úplně jinde, než by měla být. V tom okamžiku je třeba obratem a s houkačkou jet do špitálu. Protože tam je ohrožen život dítěte i té matky,“ má jasno brněnský porodník.

Podle Unzeitiga je možné, že ženy za nožičky dítěte prudce tahaly. „Když porodíte nožky, tak je můžete pootočit, protože potřebujete dosáhnout toho, aby se hřbet plodu otočil pod stydkou sponu. Jakmile ale špatně zataháte za nohy, tak se vám vztyčí ručky, vyletí nahoru a vy je s tou hlavičkou neporodíte. Nakonec musíte ještě zvlášť vybavovat ručky, než porodíte hlavičku, a takový porod umí vést jen vysoce kvalifikovaný porodník, nikdo jiný,“ zlobí se Unzeitig.

Nekvalifikované porodní asistentky zlámaly novorozenci při porodu obě nožičky.
Autor: reprofoto vestivrn.ru

Ani po 45 letech praxe bych do toho nešel, říká Uzel

Stejný názor má i gynekolog a sexuolog Radim Uzel. „Podívejte se, já jsem dělal porodnictví 45 let a v životě bych nešel já sám asistovat k domácímu porodu, protože vím, co všechno se může stát. K domácímu porodu může jít asistovat pouze nevzdělaná dula, nebo porodní asistentka, která nemá dostatek informací. Zkušený porodník by nikdy v životě k žádnému domácímu porodu nešel, byť samozřejmě umí zvládnout porod koncem pánevním,“ popsal Uzel.  

Zkázonosné hmaty

Podle Uzla se obě ženy zřejmě pokoušely o obraty a vytažení dítěte. „Jsou na to specializované hmaty, které jsou ale v rukou neškoleného člověka zkázonosné a vždycky to odskáče dítě. Konec pánevní představuje vždycky riziko a patří do rukou zkušeného odborníka. Proto také začínající porodníci volí raději císařský řez,“ dodal Uzel.

Video
Video se připravuje ...

Terezu z Ostravy zachránili lékaři ve FN Ostrava unikátním zákrokem. Po porodu dcerky začala silně krvácet. FN Ostrava

Fotogalerie
5 fotografií