Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muž s bulkou v prsu, nakažlivé chlamydie i demence z alkoholu: Odpovědi odborníků na telefonu Blesku!

/
  • Odborníci na telefonu Blesku zodpověděli na dvě stě dotazů na téma zdraví.
    14. listopadu 2019 ● 05:00

    Téměř 200 otázek a 200 odborných odpovědí za 2 hodiny! Mají mnoho pacientů, a přesto v redakci Blesku přijali desítky dalších. Šest špičkových lékařů a jeden zkušený lékárník v rámci projektu Odborníci Blesku na telefonu dvě hodiny konzultovali, vysvětlovali a radili se zdravotními potížemi lidem ze všech koutů republiky.

    Nejvíce dotazů se točilo kolem kombinací léků. Ovšem ani ostatní odborníci téměř neodložili sluchátko. Lidé se ptali na očkování, řešení úzkostí a depresí, potíže s alkoholem, srdeční obtíže a vše kolem cukrovky a hubnutí.

     

    Odbornice na rakovinu kromě jiného reagovala i na dotaz pána, který si našel bulku v prsu. Čtenáři využili možnosti hovořit se špičkovými specialisty a vyplatilo se. Po pěti týdnech projekt letos končí. Za rok se zcela jistě vrátí a většina odborníků už se na dotazy těší.

    Dnes naposledy Odborníci na telefonu Blesku
    Autor: Tonda Tran

  • 1.

    Nenechte se odradit. Očkování funguje!

    Odpovídal MUDr. Petr Kümpel, primář infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava

     

    Diagnostikovali mi chlamydie, mám se obávat?

     

    Chlamydie je bakterie velice dobře citlivá na antibiotika. Ta se ale doporučuje používat déle než třeba na angínu, tedy čtrnáct dnů. Pokud jste přeléčený čtrnáct dnů, mělo by být vše v pořádku.

    MUDr. Petr Kümpel
    Autor: Tonda Tran

    Beru hodně léků a obvodní lékařka mi odmítá dát očkování proti chřipce. Co s tím?

     

    To je naprosto odstrašující případ, nedobrý přístup paní doktorky. Ukázka, jak by to nemělo vypadat. Pokud máte chronické srdeční a plicní onemocnění, jste naopak přesně indikovaná k profylaxi chřipky. Jedinou kontraindikací očkování je alergie na složky vakcíny a akutní horečnaté onemocnění. Žádný lék není uveden jako nevhodný či kontraindikovaný při očkování proti chřipce. Pokud berete léky proti srážlivosti, je vhodné podat vakcínu pod kůži a ne do svalu, účinnost je stejná.

     

    Maminka má autoimunitní onemocnění lichen planus, bere na něj léky. Může být, i když bere léky, očkovaná proti tetanu?

     

    Samozřejmě, úplně bez problémů. A nejen proti tetanu. Vzhledem k tomu, že má imunitní systém těmito léky oslabený, měla by být očkovaná i proti řadě dalších nemocí, protože ty by probíhaly daleko závažněji, například zápal plic. Doporučil bych očkování proti pneumokokovým infekcím i proti chřipce.

    Nechávám se pravidelně očkovat proti chřipce. Přijde mi, že mi díky tomu během let ustoupily i dílčí virózy typu kašle a rýmy. Je to možné?

     

    Jiné respirační viry očkování proti chřipce sice neovlivní, ale jako takové je samozřejmě správné. Informovanost o něm v České republice je špatná. Určitě není dobře, že jen nějakých šest procent populace se tu nechává očkovat proti chřipce. Je to rarita. V Evropě, ve vyspělém svět,ě toto číslo nemá obdoby. Všude je daleko vyšší.

     

    Zabírají antibiotika na streptokoka v krku do týdne?

     

    Streptokok je bakterie, která je často původcem angíny. Může postihnout i srdce. Proto by se streptokokové infekce měly přeléčit antibiotiky. Navíc je u nich velmi dobrá citlivost na antibiotika.

     

    Dá se očkovat proti mononukleóze?

     

    Proti té bohužel vakcína neexistuje. Nicméně tato nemoc většinou nezanechává následky. I tak je dobré zkontrolovat játra, která při ní mohou být narušena. Ale většinou při dietním opatření, podpůrných lécích na játra, případně díky infuzní léčbě, se to zpravidla dá rychle do pořádku.

     

    Kojím pětiměsíční miminko a chtěla bych se nechat naočkovat proti klíšťové encefalitidě. Můžu?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Dnešní horoskopy