Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

První pomoc proti nachlazení: Zabere hřebíček, česnek, med i poctivý vývar

/
  • Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    8. října 2019 ● 10:21

    V noci už klesají teploty k nule, ráno zima a odpoledne to sluníčko vtáhne skoro ke dvacítce. Prostě typické podzimní počasí. Jenže jak se obléknout, abychom nenastydli? To řeší snad každý z nás a mnozí to prostě nějakým nachladnutím odnesou. Máme proto pro vás tipy, jak se z něj rychle dostat.

  • 1.

    Proti kašli

    Kašel nás trápí hned na dvou frontách. V noci to bývá suchý dráždivý, po ránu a přes den pak vlhký. Na oba zabírá med v kombinaci s drobně nakrájenou cibulí, nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem. Smíchejte vždy s jednou z  ingrediencí, nechte odstát a můžete mlsat.

    Sáhnout můžete i jen po samotné cibuli. Na jemno nakrájenou posypte cukrem a uzavřete do sklenice. Cibule pustí šťávu a tu po lžičkách užívejte třikrát denně.

    Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    Autor: istock.com

  • 2.

    Proti bolení v krku

    Česnek, česnek a zase česnek. Jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Jako prevenci jej můžete jíst třeba nakrájený na plátky s krajícem chleba a máslem. Voňavější variantou je hřebíček. Ten má také silné protisepitcké účinky. Cucejte jej v puse a uklidní vám rozbouřený krk. Navíc působí i proti bolesti zubů. Zaručený je také kloktání slanou vodou. Jen pozor, ať ji nepolknete!

    Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    Autor: iStock

  • 3.

    Proti rýmě

    Základem je dostatek tekutin a ideální je proto heřmánkový čaj. Odvar z heřmánku můžete nejprve inhalovat a následně vypít. Uleví vám také horká koupel, do které si přidáte pár kapek eukalyptu nebo oleje z borovice. Po ní si rychle zalezte do tepla pod peřinu, zvýšená teplota pomůže likvidovat bacily. Zaručený je také pořádně silný drůbeží vývar.

    Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    Autor: istock.com

  • 4.

    Proti horečce

    Zapomeňte na studenou sprchu, která by byla šokem pro vaše tělo. Mnohem lepší je vlažná voda, kterou zvládnete v klidu vydržet. Nebo přikládejte obklady.  Důležité je odpočívat, protože horečkou vlastně tělo bojuje proti infekci. Mnoho virů totiž nepřežije vyšší teploty. Horečku proto léky snižujte až v momentě, kdy překročí 38 stupňů. I u horečky jsou důležité tekutiny – opět zaberou čaje i vývar.

    Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní cestou!
    Autor: istock.com

     

    Kašel: Jak se ho zbavit bez antibiotik?

Dnešní horoskopy