Proč moudráky?

Osmičky se prořezávají v dospělosti, a proto se jim lidově říká zuby moudrosti. Mohou se prořezávat mezi 14. rokem a 40. rokem věku.

Na čem záleží, jak moc to bude bolet?

● Množství odstraněných tkání – aby bylo možné zub vyjmout z lůžka, bývá někdy nutné odstranit kost, která ho drží na místě. Klíčové je, aby lékař postupoval jemně a pomalu.

● Zánětu – pokud vás k lékaři dohnala bolest nebo otok, bude zotavování vždy horší. Proto se často s trháním vyčkává, až akutní infekce odezní, ne vždy je to ale možné.

● Individuálním prahu bolesti – každý snáší bolest jinak, a co jeden ani nevnímá, může druhého přivádět k šílenství.

Zánět

Osmičky často nerostou správně, a mohou tak způsobit bolestivý zánět. S trháním se musí počkat do odeznění infekce. 

Bolestivé suché lůžko

Úleva od bolesti by měla přijít během několika dní. Pokud ne, je něco v nepořádku. Pravděpodobně se jedná o poměrně častou komplikaci, takzvané suché lůžko.

Jde o narušení procesu hojení, kdy v zubním lůžku z nějakého důvodu nevznikla (nebo byla odstraněna například nešetrným výplachem) krevní sraženina, která je bezpodmínečně nutná pro hojení. Pacienti trpící touto komplikací mají teplotu, krajina u vytrženého zubu je extrémně bolestivá, často je přítomen silný zápach z úst.

V takovém případě je namístě ihned vyrazit k lékaři, který lůžko ošetří a vyčistí od případných nečistot. Bude to bolet? Při samotném zákroku se bolesti bát nemusíte. „Osmičky se trhají v lokálním znecitlivění. Horší je období po zákroku, kdy anestezie odezní,“ vysvětluje MDDr. Barbora Reitmeierová ze serveru uLékaře.cz.

Jak si ulevit od bolesti

Léky

Následných pár dní si můžete pomoct od bolesti kombinací paracetamolu a ibuprofenu, které se obvykle střídají po 3 hodinách.

Chlad a zase chlad

„V prvních hodinách po zákroku doporučuji chladit tvář ledem. Čím více a čím dříve, tím lépe – otok pak bude mnohem menší. Chladit je možné i zevnitř, takže od doktora vyrazte rovnou na zmrzlinu,“ radí MDDr. Reitmeierová a dodává: „Pozor jen na oříšky a kousky čokolády, které by se mohly do rány dostat!“

Bez výplachů

Ránu nikdy cíleně nevyplachujte ani z ní nevysávejte krev.

VIDEO: Jak sladké nápoje škodí našim zubům? Odpovídá docentka Marie Bartoňová