„Zejména častější pobyt ve vodě, vlhku a také nošení chladných mokrých plavek či neprodyšného oděvu může být příčinou zánětů zevních rodidel nebo poševních infekcí a plísní, které, pokud nejsou správně léčeny, mohou mít nepříjemné následky,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Jiří Chod z Canadien Medical.

CO ZPŮSOBUJE INFEKCE?

● nadměrná konzumace sladkostí

● nevyvážená strava

● používání parfémovaných nevhodných přípravků

● nošení těsného neprodyšného spodního prádla z umělých vláken

● druhy oděvů, ve kterých je možné se zapařit

● delší používání poševních tamponů a vložek

● špatná nebo naopak nadměrná hygiena

● nehygienický pohlavní styk

● přímé zanesení infekce (např. z rybníka)

● hormonální změny (antikoncepce, těhotenství)

● antibiotika

● oslabený imunitní systém

● stres

KVASINKY MILUJÍ VLHKO A TEPLO

Mezi nejčastější sezonní ženská onemocnění patří kvasinková infekce. V letních měsících, kdy stoupá nejen zevní teplota i teplota v pochvě, se tak mohou kvasinky přemnožit. Jejich zvýšený výskyt se projevuje nepříjemným svěděním, pálením nebo také výtokem. „Doporučuji šetrné osušení po koupání a poté převlečení do suchého oděvu, a to nejlépe vzdušného a bavlněného prádla,“ vypočítává doktor Chod.

Jak se zánětům vyhnout?

● Noste pouze bavlněné spodní prádlo.

● Pokud je to možné, nenoste kalhoty, ve kterých se snadno zapaříte.

● Nenoste při menstruaci těsné oblečení

● Na místě není ani nadměrná hygiena. Omezte používání barvených a parfémovaných intimních vložek nebo toaletních papírů, pěny do koupele, voňavé sprchové gely.

● Nepoužívejte mnoho různých intimních hygienických prostředků ve formě intimních mýdel či deodorantů. To může ženskému tělu paradoxně spíše uškodit.

● Používejte pouze přípravky určené pro intimní hygienu nebo jen vlažnou vodu. Pozor! Při koupání ve vodních nádržích, rybnících a koupalištích se znečištěnou vodou není zárukou použití tamponu jako prevence. Tampon může přenést nečistoty do pochvy!

První pomoc

Při gynekologických obtížích je první pomocí výtěr zevních rodidel či výplach pochvy prostředky s přírodními látkami, extrakty, oleji či sedací koupele z protizánětlivých a protiplísňových rostlin. Velmi pomáhá užití laktobacilů ve vaginální i perorální formě. Vše koupíte v lékárně. Pokud nic nepomůže, obraťte se na svého gynekologa.

VIDEO: Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. 

Video
Video se připravuje ...

Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. Adriana Krátká