V tříletém výzkumu prokázali spojitost mezi výskytem nebezpečných infekčních nemocí a přemnoženými hraboši. Hlodavci jsou totiž hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat, která poté napadají větší savce včetně člověka.

Uplynulý rok rozhodne!

„V práci ukazujeme, že roky zvýšeného rizika nakažení lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou lze jednoduše předpovídat pomocí početnosti hraboše polního z minulého roku. Úspěšně jsme předpověděli výskyty chorob nejen v Česku, ale také v Německu, Rakousku a Slovinsku,“ uvedl vedoucí katedry Emil Tkadlec z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. S jeho týmem spolupracovali i vědci z brněnské fakulty veterinární hygieny a ekologie.

Například letos se hraboši přemnožili na jižní Moravě, proto vědci v příštím roce očekávají další nárůst chorob od klíšťat. Modely postavené na souvislosti mezi populacemi hrabošů a klíšťat, které předpovídají riziko nakažení lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou, jsou přitom podle nich jednoduché.

Potřebná data lze snadno získat z veřejných databází. Tento model proto může být okamžitě aplikován. Tím se otevírá možnost obecné předpovědi rizika nakažení i dalšími klíšťovými chorobami, které mají závažné dopady na zdraví lidí i zvířat," podotkl Pavel Široký z brněnské veterinární univerzity.

VIDEO: O klíšťové encefalitidě promluvil ve studiu Blesku epidemiolog Rastislav Maďar.