Sluneční alergie naštěstí není závažné onemocnění, v současné době existují léky, které poměrně rychle a snadno eliminují její příznaky. I přesto však dokáže podobný problém zkomplikovat dovolenou nebo běžný pobyt venku. Co má na vznik sluneční alergie vliv a je možné jí nějak předcházet?

Jak alergie vzniká?

Takzvaná sluneční alergie se projevuje zarudnutím pokožky, svědivou vyrážkou, červenými pupínky, nebo dokonce mokvavými puchýřky.

„Odborné označení pro vyrážku vzniklou v důsledku působení slunečního záření je polymorfní světelná erupce. Nejedná se o alergii v pravém slova smyslu, jelikož v těle nedochází k tvorbě protilátek, které při působení alergenu vyvolají reakci imunitního systému,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá z alergologické ambulance SYNLAB.

Na horách i u moře

Vyrážka se obvykle objeví do několika hodin po vystavení kůže slunci na místech, která nebyla zakryta oblečením. Mezi nejčastěji postižené části těla tedy patří dekolt, ruce a nohy. „Vysoce rizikové jsou zejména první sluneční paprsky, kritické je ale i silné sluneční záření na letní dovolené. Pozor si musíte dávat nejen u moře, ale také na horách,“ varuje MUDr. Radka Šedivá.

Jaká je prevence?

􀂓 Mažte se krémem na opalování s dostatečně silným ochranným faktorem v závislosti na vašem pigmentu.

􀂓 Opalovací přípravek pořiďte takový, aby byl účinný proti záření UVA i UVB, které způsobuje akutní poškození pokožky, jako je zarudnutí a spálení.

􀂓 Zdržujte se co nejkratší dobu na přímém slunci a v čase mezi 11. a 15. hodinou, kdy je záření nejsilnější, se schovejte do stínu.

Pomůže i laboratorní vyšetření

V případě, že jste se opakovaně s uvedenými potížemi již setkali, navštivte svého lékaře. Vyrážka nemusí nutně znamenat alergii na slunce, ale může být reakcí na jiný alergen. Proto je v této souvislosti dobré podstoupit krevní test. Lékař vám poté doporučí vhodnou léčbu.

První pomoc?

􀂓Proti vyrážce je dobré nasadit antihistaminika.

􀂓 Jestliže se projevuje mokvavými puchýřky, pomůže tekutý pudr se zinkem.

􀂓 Zakrývejte postižená místa oblečením.

􀂓 Nekoupejte se v moři, slaná voda pokožku dráždí.

VIDEO: Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy.

Video
Video se připravuje ...

Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy Markéta Volfová, Lukáš Červený