Francouzská vláda se rozhodla od 1. ledna 2020 zakázat potraviny obsahující oxid titaničitý (TiO2, přísadu známou jako E171 nebo také titanovou bělobu) jako „preventivní opatření“. Vyhláška se týká pouze potravin, řekl mluvčí ministerstva životního prostředí společnosti Franceinfo. V současné době toto rozhodnutí podle něj nezahrnuje zubní pasty, kosmetiku a léky.

V bonbonech i žvýkačkách

Oxid titaničitý dává bílou barvu žvýkačkám, bílé čokoládě, bonbonům, ale třeba i omáčkám.  E171 se také často přidává jako bělidlo do dalších cukrovinek a dortových polev, stejně jako do krabích surimi tyčinek, krmiv pro zvířata, barev, zubních past a opalovacích krémů.

Francouzský Národní institut pro zemědělský výzkum byl první, kdo vyslovil obavy, že  E171 může mít škodlivé účinky, uvádí agentura Reuters.  Razantní změna přichází po dalším přezkoumání látky v roce 2017. Studie ukázala, že laboratorní krysy měly 40% nárůst přednádorových stavů poté, co jim byla přísada přidávána po sto dní do vody.

Výzkum v laboratorním modelu také naznačil, že E171 poškozuje střeva, což umožňuje vstup škodlivých bakterií do našeho trávicího systému a zabraňuje vstřebávání živin.

U aditiva s číslem 171 chybí vědecké údaje, které by prokázaly jeho bezpečnost, píše Daily Mail. Francie je však jedním z řady států, které provozují „zásadu předběžné opatrnosti“, která umožňuje zakázat potenciálně škodlivé produkty dříve, než údaje potvrdí hypotézu.  V říjnu 2018 se tak francouzský supermarket Casino stal prvním řetězcem obchodů, který odstranil E171 ze svých produktů.

Jelikož je doplňková látka E171 povolena na úrovni celé Evropské unie, bude opatření oznámeno při podpisu Evropské komisi a ostatním členským státům, které se sejdou, aby toto opatření přezkoumaly.

V Evropské unii je legální

Používání přídatné látky E171 upravuje na území EU nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách. V rámci tohoto předpisu je oxid titaničitý řazený mezi barviva a jeho použití v potravinářství je za předpokladu splnění dalších právních předpisů v současnosti v EU legální (začlenění každé přídatné látky na seznam povolených aditiv je výsledkem předchozího odborného posouzení a následného schvalovacího procesu na úrovni EU).

Přídatné látky mohou být ze seznamu povolených přídatných látek odstraněny, a to na základě hodnocení jejich bezpečnosti, které provádí panel expertů EFSA (European Food Safety Authority),“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva, podle něhož úpravu seznamu schválených aditiv v budoucnu samozřejmě nelze vyloučit. „Ostatně pravidelně k tomu dochází, a to na základě nových poznatků ohledně dopadů těchto látek na lidské zdraví. Odborná diskuse na toto téma probíhá de facto kontinuálně právě v návaznosti na nové poznatky,“ dodal Kopřiva.

Loni kontrolami neprošlo 26 vzorků

SZPI provádí v potravinách identifikaci a kvantifikaci potravinářských barviv pomocí laboratorních analýz. Výsledky kontroly za rok 2018: celkem bylo na obsah potravinářských barviv analyzováno 235 vzorků, z toho 26 nevyhovělo. Nejčastějším důvodem nevyhovění je přítomnost barviva, které není deklarováno na obale výrobku, či použití barviv u potraviny, pro kterou není barvivo povoleno (je schváleným potravinářským barvivem, avšak ne pro danou kategorii potravin).

Jak se oxid titaničitý získává?

V přírodě se vyskytuje v přirozené podobě v minerálech a běžně se s ním můžete setkat na písečných plážích u moře. Pro potravinářské účely se vyrábí uměle a jeho výroba je ryze českým vynálezem. Ve kterých výrobcích oxid titaničitý přesně najdete, uvidíte na webu www.ferpotravina.cz.