Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Starosta zakázal psům nahlas a dlouho štěkat. Majitelům hrozí tučné pokuty

Autor: ČTK - 
13. února 2019
07:15

Pokuta ve výši 68 eur (1760 korun) hrozí majitelům psů v severofrancouzské vsi Feuquières, jejichž čtyřnozí přátelé přespříliš štěkají. Na svých internetových stránkách o tom informovala britská BBC. Starosta obce se tak snaží chránit obyvatele před nadměrným hlukem.

Peněžitý trest hrozí od pondělka za „dlouhé nebo opakované štěkání“. Starosta Feuquières Jean-Pierre Estienne vysvětluje, že opatření je reakcí na psy štěkající „ve dne v noci“, kteří mohou za to, že ve vsi panuje „nesnesitelná situace“. Ujišťuje, že cílem není zakázat chov psů, ani trestat majitele zvířat za každé ňafnutí, ale to, aby si lidé uvědomili, že když psy vlastní, měli by je vycvičit. Uštěkaní psi, kteří ostatní obyvatele vsi ruší, budou muset být zavření v domě.

Obecní zastupitelstvo tresty pro majitele hlučných psů tento měsíc přijalo v reakci na jednu konkrétní ženu, která jich chová hned několik a s níž se obec snažila bezvýsledně domluvit. „Jestliže jsem tak rozhodl, bylo to proto, že jsme nenašli jiné východisko,“ říká starosta Estienne.

Rozhodnutí vedení obce kritizují ochránci zvířat. Stéphane Lamart, předseda Asociace na obranu práv zvířat, tvrdí, že je to jako kdyby někdo chtěl zastavit vyzvánění zvonů v neděli ráno. Zákaz štěkání chce napadnout u soudu.

BBC připomíná, že před několika lety se v městečku Sainte-Foy-la-Grande úředně snažili ztišit uštěkané psy, kteří „rušili veřejný pořádek“.

Psi se ozývají z nejrůznějších důvodů: například aby na sebe upozornili, odstrašili možného útočníka nebo aby vyjádřili strach. Hlasitost štěkotu může dosahovat až 100 decibelů, což odpovídá hluku, jaký se ozývá při práci s řetězovou motorovou pilou.

vvogh.t ( 13. února 2019 12:04 )

ja-stana ( 13. února 2019 12:01 )

Zainvestovali jsme do protištěkací stanice. Umístili jsme ji na zeď sousedů a je klid.

ja-stana ( 13. února 2019 11:58 )

Nemusí mít obojek. Jsou protištěkací stanice a ty jen umístíte někde kde se pes pohybuje.

pupi ( 13. února 2019 11:41 )

Ty budeš ten hrdina akorát tak u klávesnice !!!

bibijana ( 13. února 2019 11:21 )

Taky jsem proti velkým psům v panelácích,ale stačí, aby si vlastníci dali do směrnic - pes do bytu jenom se souhlasem všech vlastníků.Mám dojem,že psi začínají být tak nenávidění,že se divím,jak je možné, že se to těm množitelům vyplatí rozmnožovat.Chápu lidi,že je štěkot psa rozčiluje,ale je to jejich řeč. Psí štěkot lidem může zachránit život i majetek.Setkávám se s případy,kdy psi měli protištěkající obojek.Asi to budou muset v té Francii taky zavést.Psi mají spálenou kůži a chlupy.Jednou si to chlapi v legraci nasadili a málem se bolestí po.s.ra.li.Tyto obojky jsou týrání zvířat a zákonem by se měly zakázat!!Já bych pokuty za daleko větší hluk dávala o Silvestra.

Zobrazit celou diskusi