Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je nejdepresivnější den roku! Otestujte se, jestli „depka“ hrozí i vám

/
  • 21. ledna 2019 ● 08:46

    Vánoční atmosféra je pryč, někteří se vzpamatovávají z finančních výdajů za sváteční dny, počasí je ponuré a k tomu ještě úplné zatmění Měsíce!  Není se čemu divit, že pociťujeme smutek nebo propadáme depresi. Nejdepresivnější den roku, takzvané škaredé či v Anglii zvané modré pondělí, připadá letos na 21. ledna, tedy na dnešní den!

  • 1.

    Trpí 5 % populace


    Podle průzkumů trpí 5 % veškeré populace nějakou formou deprese a sezonním afektivním onemocněním, které se dostavují na podzim a v zimě. Zatímco příčiny deprese neznáme, studie ukazují, jak významně ovlivňuje jasné denní světlo naše zdraví a jak bojovat s příznaky sezonní afektivní poruchy.

     

    „Z hlediska lidského zdraví je důležité, jak často a v jaké míře jsme vystaveni dennímu světlu. Pokud jsme na světle málo, může to způsobovat nespavost, únavu, změny v metabolismu a imunitě, nebo dokonce i poruchy nálady,“ vysvětluje doktor Richard Imrich ze Slovenské akademie věd.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Kde se vzalo modré pondělí?

    Ke zjištění, že třetí pondělí v lednu bývá nejdepresivnější, dospěl britský psycholog doktor Cliff Arnall. Vypočítal ho na základě vzorce, v němž se opírá o následující skutečnosti: nevlídné počasí, doba od uplynutí Vánoc a volno v nedohlednu, novoroční předsevzetí nevycházejí a dluhy, které si lidé »nasekali« za vánoční dárky, se lepí na paty.

     

    Na první Blue Monday, jak se v angličtině nazývá, upozornil psycholog už v roce 2005. Arnallovi se zazlívá, že jeho objev byl pouze marketingovým trikem pro jednu britskou cestovní kancelář, aby prodala více dovolené u moře. Na druhou stranu o depresi v zimních měsících není nouze, takže nezaškodí si to připomenout, nepoddat se chmurám a rozradostnit si den.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Depka, nebo deprese?

     Jak tedy rozlišit pravou depresi od depky? „Takzvaná depka je pojem, který pod sebou skrývá kratší emoční nepohodu. Může být způsobena špatným vyspáním, počasím, nepříjemným telefonátem a dostat se z depky může trvat chvilku, stačí, když vyrazíte na zmíněnou procházku, dáte si příjemnou večeři s partnerem a máte hned lepší náladu,“ uvádí doc. MUDr. Martin Anders, předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

     

     „Na druhou stranu deprese je závažné dlouhotrvající onemocnění projevující se pocitem beznaděje, smutku, ztrátou radosti ze života. Může být doprovázeno úzkostí a obavami. Neléčená deprese může mít závažné důsledky vedoucí až k sebevražedným sklonům jedince, a je tedy nezbytně nutné, aby takový člověk vyhledal pomoc odborníka. Čím dřív, tím líp,“ dodává.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Trpíte depresí? Otestujte se!

    ➤ 1. Máte pokleslou náladu, která vás omezuje déle než 14 dnů?

     

    ➤ 2. Probouzíte se pravidelně předčasně ze spánku a už nemůžete usnout, nebo se vám naopak chce stále spát?

     

    3. Míváte po ránu sklíčenou náladu, která vás během dne opouští a večer se vrací?

     

    4. Ztrácíte chuť k jídlu, nebo máte tendenci své nálady »zajídat«?

     

    5. Trpíte pocity beznaděje a máte pocit, že bez vás všechno půjde lépe?

     

    6. Přestáváte si věřit?

     

    7. Nejste schopni soustředit se?

     

    8. Ochladl váš zájem o sex?

     

    9. Máte pocit slabosti a ztráty energie?

     

    Pokud je vaše odpověď na pět z uvedených otázek kladná, pak neváhejte a navštivte odborníka.

    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

     

     

Dnešní horoskopy