Podle prováděných studií je hlavní vyvolávajícím faktorem androgenetické alopecie testosteron. Tento mužský pohlavní hormon (androgen) se vyskytuje jak u mužů, tak u žen. Androgeny hraní zásadní roli ve vývoji mužů od narození až po dospívání, kdy jsou zodpovědné regulaci činnosti mazových žláz, potních žláz, libida, růst vousů i ochlupení.

Na druhou stranu však rozvoj alopecie souvisí s citlivostí vlasových folikulů na hladinu androgenů. U žen stojí za příčinami androgenní alopecie zejména narušení rovnováhy mezi ženskými a mužskými pohlavními hormony. Vyšší hladina testosteronu způsobuje, že vlasy jsou postupně slabší a tenčí, což je vůbec první příznakem počínající plešatosti, současně se pod jeho vlivem výrazně zkracuje životní cyklus vlasu, který roste pomaleji a je kratší a vlasové folikuly se zmenšují.

Co víme o alopecii
* Termín „alopecia“ byl poprvé použit lékaři v době antiky a pochází z řeckého „alopex“, což znamená liška, a poukazuje na její typické línání srsti.

* Označení „alopecia area“ pravděpodobně použil poprvé polský lékař John Jonston (1603-1675) ve své knize Medicina practica z roku 1664.

* Nemocný s alopecií musí mít genetickou predispozici, to znamená, že zdědil určitou kombinaci genů, která se projeví v kombinaci s vnějšími faktory (hormonální dysbalance, infekční činitelé, stres apod.) jako spouštěč nemoci.

* Až 25 % nemocných má areátní alopecii v rodině.

* Alopecia areata se sdružuje s některými nemocemi, jako je onemocnění štítné žlázy, vitiligo, diabetes mellitus typu 1, atopie (atopický ekzém, astma bronchiale) nebo lupus erytematodes.

...
Autor: Mediestetik

Unikátní zákrok pro léčbu vlasů

Poslední výzkumy přisoudily kmenovým buňkám i možnost léčby androgenní alopecie, což je stav, kdy dochází ke ztrátě vlasů na podkladě působení androgenů neboli mužských pohlavních hormonů.

Do současnosti se pro léčbu androgenní alopecie využívala zejména léčba za pomoci vlasové mezoterapie, kdy se do pokožky aplikují výživné látky nebo za pomoci obohacené vlastní plazmy, která již působí na buněčném podkladě, tyto zákroky se však musely v pravidelných cyklech opakovat.
Nová metoda Regenera Activa využívá extrahované kmenové buňky z pokožky pacienta a ošetření je navíc jednorázové. Není jej tedy třeba opakovat, aby se dostavil požadovaný efekt ošetření.

Jak říká MUDr. Aneta Krajcová z pražské kliniky Mediestetik: „Průběh metody je velmi snadný a jednoduchý. Lékař pacientovi odebere 3 malé kožní štěpy o velikosti několika málo milimetrů z oblasti zátylku. Vzorky jsou následně zpracovány přístrojem, kde dojde za sterilních podmínek k mechanickému zpracování a filtraci při níž jsou izolovány progenitorové i kmenové buňky a růstové faktory. Všechny tyto jednotlivé složky mají blahodárné regenerační schopnosti při jejich zpětné aplikaci do tkání. Získaný roztok je následně aplikován do vlasové pokožky hlavy.“

Pacienti začnou pozorovat výsledky ošetření zhruba 6 měsíců po zákroku. Znamená skutečnou revoluci v léčbě ztráty vlasů nejen z důvodu, že pomáhá vlasům vrátit se do normálního růstového cyklu, zabraňuje vypadávání vlasů, stimuluje tvorbu nových vlasů a zlepšuje kvalitu a tloušťku stávajících, ale taktéž z důvodu, že stačí pouze jediné ošetření pro nastartování těchto regeneračních účinků.