Odpovídal doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., VFN a Rekondiční centra VŠTJ Medicina Praha

Kde děláme nejčastější dietní chyby?

„Jednou z nejčastějších chyb jsou časté návštěvy fast foodů, jídlo za pochodu a večerní jídla, která jsou vyprovokována dlouhými přestávkami mezi jídly či nahromadění stresu."

Jde vůbec redukovat váhu bez pohybu resp. bez výdeje energie?

„Ano, lze to. Velmi přísné nízkoenergetické diety nebo dokonce hladovky vedou k rychlému poklesu hmotnosti, ale také k rychlé adaptaci na dietu, a tím se i tyto diety stanou neefektivní. Pro některé pacienty můžou být tyto diety i velmi nebezpečné. Vždy byste měli poradit s lékařem pacienti s cukrovkou, postižením ledvin apod."

Odpovídal doc. MUDr Pavel Kohout, PhD., primář interního oddělení a vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice

Mám nadváhu asi 20 kilo. A chci začít hubnout rychle. Podle nějaké nové studie z Oxfordu se ukázalo, že nutričně vyvážené produkty pomáhají obézním rychleji zhubnout. Takže mohu s klidem nasadit Herbalife? Doporučíte mi to?

„Nejdůležitější je vždy nastavit správný režim, který spočívá v kombinaci pohybové aktivity – jak aerobní, tak anaerobní, a dietních opatření. Nesmí dojít ke karencím základních živin (makronutrientů), především bílkovin, ani mikronutrientů (vitaminů, minerálů a stopových prvků). Hubnutí by nemělo být příliš rychlé, aby nedocházelo k odbourání svalové hmoty. Jednou z možností je náhrada části stravy potravními doplňky, tak jak je nabízeno komerčními subjekty, mezi které patří i Herbalife. Nejdůležitější je vedení erudovaným odborníkem, který plán redukce váhy a úpravy tělesného složení nastaví a pomáhá kontrolovat jeho realizaci."

Prý při dietě a hubnutí pomáhají pravidelné klystýry. Co si o tom myslíte? Hubne se pak lépe?

„Nesouhlasím, toto bych rozhodně nedoporučil."

Odpovídala MUDr. Petra Šrámková, primářka OB kliniky, zástupce přednosty pro ambulantní provoz, vědu a výzkum a specialistka na obezitologii

Kdy mohu jít na bandáž žaludku a platí zákrok pojišťovna?

„Zákrok indikuje vždy tým specialistů na pracovišti, které se zabývá chirurgickou léčbou obezity. Obecně je zákrok určen dospělým pacientům do 60 let věku, při BMI nad 40, nebo BMI nad 35 a přidruženými komplikacemi nebo BMI nad 30 a dekompenzovanou cukrovkou. Zákroky plně hradí pojišťovna."

Prý se po bandáži žaludku už nikdy pořádně nenajím. Je to pravda?

„Toto jistě pravda není. Skladba stravy je stejná jako běžná racionální strava, jen porce jsou významně menší. Ale protože je kapacita operovaného žaludku významně menší a také je aktivován komplex hormonů, které se po operaci vylučují, není prakticky hlad a chutě jsou mnohem menší. Na druhou stravu je třeba říci, že operaci pro obezitu podstupují lidé jako řešení své dlouhodobé obezity a prevenci či již řešení přidružených nemocí."

Odpovídala prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN

„Jak se dá jednoduše charakterizovat anorexie?

„Klinická kritéria pro anorexii (BMI pod 17,5, úmyslně navozovaná podváha nebo její udržování, porucha vnímání vlastního těla, škodlivý nadměrný pohyb a další postupné změny psychického stavu) jsou jednoduchá, když člověk na otázky odpovídá pravdivě. Obtíže jsou dané tím, že onemocnění je často a dlouho nepřiznávané, skrývané a popírané."

Kdo nejčastěji poruchami příjmu potravy trpí?

„Nejčastěji mladé ženy, existují riziková povolání se zaměřením na zevnějšek (modeling, herectví, balet) a výkon (atleti a další sportovci) a další oblasti věnující se zdravé výživě."

 

Odpovídal doc. MUDr. Ondřej Měšťák, PhD., Vědecký sekretář společnosti laserové a estetické medicíny ČLS JEP, Klinika plastické chirurgie Esthé

Trápí mě masivní podbradek. Dá se s tím něco dělat?

„Na terapii větších podbradku existuje celá řada modalit, závisí na rozsahu, a zda se na něm podílí více tuková tkáň nebo spíše nadbytečná kůže. Při menších nálezech doporučuji speciální preparát, který bez operace výborně zredukuje objem podbradku. Při větších nálezech je vhodná ultrazvukem asistovaná liposukce VASER. Při největších nálezech je jedinou efektivní možnosti kombinace liposukce a liftingu krku."

Co je to neinvazivní liposukce a zhubnu po ní?

„Neinvazivní liposukce neexistuje a tento termín je klamavá reklama. Liposukce znamená odsávat tuk, takže se vždy jedná o zákrok, při kterém se porušuje integrita kůže. Přístroje pro neinvazivní zmenšení rozsahu tukové tkáně ale existují, většinou na principu nízké teploty nebo radiofrekvence. Do určitě míry efekt mají, ale často jen přechodný."

Odpovídala Věra Boháčová DIS., nutriční specialistka Fóra zdravé výživy

Tuk do diety nepatří, je to pravda?

„Tuk je jednou ze základních živin, a pro naše zdraví je nezbytně důležitý. Záleží ale na tom, o jakou dietu se jedná (jaké onemocnění dieta řeší), podle toho se upravuje množství tuků, jejich výběr a použití. Při některých onemocněních je třeba tuky omezovat na striktní minimum, ale bylo by chybou tuky vylučovat úplně."

Myslíte, že jsou potraviny, bez kterých bychom se mohli obejít?

„Uzeniny a přidaný cukr."