Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Odborníci na hubnutí: Vše o dietách, zdravém stravování i liposukci! Kdo vám poradí?

/
  • 12. listopadu 2018 ● 09:22

    Téměř každý z nás chtěl aspoň jednou v životě pár kilo shodit. Ale v záplavě informací o různých hubnoucích metodách a způsobech snížení váhy není jednoduché se vyznat. Proto Blesk pečlivě vybral a pozval šest odborníků, kteří se touto problematikou zabývají. Už v úterý 13. listopadu jim od 10 do 12 hodin můžete volat a ptát se na vše, co vás zajímá. Stačí si vybrat toho pravého profesionála a vytočit to správné číslo.

     

     

  • 1.

    Bez pohybu to nejde

     doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

    VFN a Rekondiční centra VŠTJ Medicina Praha

     

    Tel.: 225 977 721


    Pokud budete chtít zhubnout hladovkou, pravděpodobně kila shodíte, ale ztratíte především svalovou hmotu. Pokud se potřebujete zbavit nadbytečného tuku, bez nějaké sportovní aktivity to nepůjde. „Tuk je vlastně nahromaděná zásoba energie, a abyste zhubli, je potřeba se dostat do negativní energetické bilance,“ tvrdí doc. MUDr. Matoulek. Jinými slovy – váš energetický příjem z jídla musí být menší než energetický výdej. Takže dáte-li si svíčkovou se šesti a k tomu věneček, musíte to nějak »vyběhat«. Jakou aktivitou začít a jaký sport provozovat v různých věkových období? Otázky ohledně hubnutí a sportu vám tento odborník rád zodpoví.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

     

  • 2.

    Omezte hlavně cukry

    Věra Boháčová, DiS.,

    nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy

     

    Tel.: 225 977 722

     

    Chci zhubnout. Co je úplně největší zabiják správné redukční diety? Kolikrát denně jíst? A mám ze stravy úplně vynechat tuky a cukry? „Cukry nebo tuky nadváhu nezpůsobují. Způsobuje ji jejich nadměrné množství,“ vysvětluje Věra Boháčová. Ta vám již zítra poradí, jakým potravinám při redukci váhy dávat přednost, čemu se raději úplně vyhnout a proč nehladovět.

    Autor: archiv, Profimedia.cz
     

  • 3.

    Obezita, nadváha a zdravotní rizika

    doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

    primář interního oddělení a vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice


    Tel.: 225 977 723

     

    Že s nadváhou a obezitou se začnou objevovat zdravotní potíže, ví skoro každý. Jde o závažná metabolická a oběhová onemocnění, jako je cukrovka, dna, nemoci srdce a cév, dále potíže pohybového aparátu a mnoho dalších. Jestliže už máte podobné zdravotní potíže a mnoho kilogramů navíc, je potřeba něco začít dělat. „Ideální je domluvit se s fyzioterapeutem nebo rehabilitačním lékařem o vhodné pohybové aktivitě při redukci hmotnosti a vašich konkrétních zdravotních obtížích,“ doporučuje internista doc. MUDr. Pavel Kohout.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 4.

    Na obezitu skalpelem

    MUDr. Petra Šrámková

    primářka OB kliniky, zástupce přednosty pro ambulantní provoz, vědu a výzkum a specialistka na obezitologii

     

    Tel.: 225 977 724


    Silně obézní lidé někdy nemají možnost a ani sílu s velkou nadváhou bojovat. Tím spíš, když už mají mnoho zdravotních potíží. Přesto je tu ještě šance na zlepšení kvality jejich života. Ta se jmenuje chirurgická léčba neboli bariatrická chirurgie. „Dokáže trvale vyřešit problémy s obezitou a také pomáhá léčit cukrovku 2. typu, hypertenzi a další závažná onemocnění,“ vypočítává obezitoložka MUDr. Petra Šrámková. Právě téhle odbornice se můžete ptát, zda jste vy tím adeptem na chirurgické řešení obezity, na metody této léčby a mnoho dalšího.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 5.

    Liposukce není metoda hubnutí, ale…

    doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D.

    Vědecký sekretář společnosti laserové a estetické medicíny ČLS JEP, Klinika plastické chirurgie Esthé

     

     Tel.: 225 977 725


    Možná si myslíte, že zhubnout několik kilogramů vám pomůže odsátí tuku na břiše, stehnech a zadku. Jenže je to trochu jinak. „Odsátí tuku, tedy liposukce, není metoda určená na hubnutí, ale na konturování postavy. K redukci tukové tkáně na místech, kde se nedaří zhubnout,“ uvádí plastický chirurg doc. Ondřej Měšťák. Plastika vám také může pomoci odstranit přebytečnou kůži po velkém úbytku váhy. Na možnosti plastické chirurgie se můžete tohoto odborníka ptát už zítra.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 6.

    Anorexií nejčastěji trpí modelky, herečky, baletky

     prof. MUDr. Hana Papežová, CSc.

    Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN

     

     Tel.: 225 977 726


    Posedlost štíhlostí vede k poruše příjmu potravy. Vychrtlé a často podvyživené dámy ze showbyznysu na nás útočí z televize, internetu a časopisů. A někteří z nás chtějí být také tak dokonalí. Kdo je nejvíc ohrožen poruchami příjmu potravy? „Nejčastěji mladé ženy. Pak také existují riziková povolání se zaměřením na zevnějšek, jako je modeling, herectví a balet. Dále na výkon (vrcholoví sportovci, atleti a další sportovci). V poslední době jsou rizikoví i lidé, kteří se příliš věnují zdravé výživě,“ je přesvědčena profesorka Hana Papežová, která zítra bude odpovídat na otázky o problematice poruch příjmu potravy.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

Dnešní horoskopy