Onemocnění cukrovkou provází lidstvo od nepaměti. Již v nejstarších kulturách pátrali léčitelé po bylinkách, které by toto onemocnění dokázaly léčit. Nejúspěšnější byli Indové, když objevili stepní rostlinu Gymnema sylvestre. Výluhy z této rostliny nebo žvýkání jejích listů významně tlumily příznaky onemocnění diabetem.

ZPĚT K PŘÍRODĚ

Když se před koncem minulého století začalo onemocnění šířit alarmujícím tempem napříč vyspělými zeměmi světa, obrátila se pozornost vědců znovu k přírodním zdrojům léčby. Z rostliny známé pod botanickým názvem Gymnema sylvestre izolovali účinné látky, kterým dali název kyseliny gymnemové. Ty podporují úlohu inzulinu produkovaného slinivkou břišní i transport glukózy do cílových buněk.

Autor: Shutterstock

RYCHLÝ ÚČINEK

Dnes je známa celá řada látek, které tím či oním mechanismem přispívají k udržení optimální hladiny glukózy v krvi, čímž brání rozvoji diabetu, především diabetu 2. typu. Rostlina Gymnema sylvestre a výtažky z ní, pro které se užívá rovněž název gurmar (z hidnštiny – „zabíjí
cukr“), mezi nimi ale vynikají řadou předností. Je to především nízké dávkování, finanční dostupnost, zdravotní bezpečnost a velmi rychlý účinek. Dobře se také snáší se všemi antidiabetickými léčivy a může s vědomím lékaře napomoci ke snížení jejich dávkování. Ideálním uživatelem je člověk, jehož hladina glukózy v krvi začíná překračovat 6,3 mmol/l, nebo diabetik
2. typu bez komplikací.

OMEZÍ CHUŤ NA SLADKÉ

Jedinečnou vlastností gymnemových kyselin je schopnost znecitlivět chuťové buňky, které reagují na sladké potraviny. Jejich konzumaci lze tak bez přemáhání omezit a tím i podpořit úbytek na váze.

Standardizovaný výtažek gymnemových kyselin byl zařazen do lékopisů a jako takový je dnes dodáván na trh v podobě doplňků stravy a v mimoevropských zemích i v podobě léků.