Kopřivka se projevuje především velkými pupenci na kůži. Pupence jsou velmi svědivé, až do pocitu pálení a stěhují se z místa na místo. Pokud vydržíte a nerozškrábete si ho, můžete mít za 24 hodin od kopřivky pokoj.

Druhy kopřivek

Kopřivka se dělí na akutní a chronickou. Akutní kopřivka trvá obvykle několik hodin nebo dnů a většinou je reakcí třeba na jídlo. Závažnější a delší je pak chronická kopřivka. Ta trvá déle než 6 týdnů, často však může trvat i několik měsíců či let!  „U chronických kopřivek nejde vždy jednoznačně prokázat jejich příčinu. Zpravidla dělíme chronické kopřivky na spontánní, kde neexistuje jednoznačný vyvolávací faktor, a na ty, kde tělo reaguje na nějaký konkrétní zevní podnět. Například na chlad, tlak, teplo nebo fyzickou zátěž,“ říká kožní lékař prof. Dr. Petr Arenberger.

Jaké jsou nejčastější příčiny?

U dětí se často setkáváme s kopřivkou po potravinách (typická kopřivka po jahodách), u dospělých bývají příčinou kromě léků různé vnitřní choroby, např. jater, ledvin, slinivky břišní, nebo chronické záněty ve stomatologické, gynekologické nebo ORL oblasti.

Kopřivky versus ekzém

Laik může mít často problém s diagnostikou, proto při jakýchkoliv netradičních kožních problémech je dobré zajít ke svému dermatologovi. Kopřivka na rozdíl od ekzému kromě svědění i pálí. Kožním projevem jsou kopřivkové pupeny, ne ekzémové pupínky a jednotlivý výsev pupínků kopřivky trvá jen zhruba 24 hod., nikoliv dny jako u ekzému.

Jak se zbavit chronické kopřivky?

„Zapomeňte na domácí samoléčbu. Důležité je při jakýchkoliv příznacích na kůži navštívit dermatologa, který již stanoví postup diagnostiky a léčby. Diagnostickým postupem se pokusí zjistit vyvolávající příčinu, aby v pozitivním případě poradil, jak ji odstranit,“ dodává profesor Arenberger. 

Zdroj: chcizdravoukuzi.cz