Stav, který je laicky označován jako jarní únava a který se dostavuje právě v období na přelomu zimy a jara, s ročními obdobími úzce souvisí. Zima totiž představuje pro lidský organismus značnou zátěž.

CO JE V ZIMĚ ŠPATNĚ?

V chladném období roku pracují snad všechny orgány na plný výkon. Imunitní systém se brání zvýšenému náporu bakterií a virů, trávicí systém se přizpůsobuje těžší stravě a krevní oběh dělá, co může, aby tělo zahřál. Strava je v zimě zpravidla chudší na čerstvé ovoce a zeleninu, a když si je přece jen dopřejeme, obsahují obvykle méně živin. To může vést v organismu k nedostatku důležitých vitamínů. Také slunečního záření, nezbytného pro přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu, je v zimě méně a netrpí tím jen tělo jako takové, často se projevuje tento fakt i na naší psychice, která s celkovým zdravotním stavem úzce souvisí. Konečně zima je obvykle obdobím, kdy odkládáme pohybové aktivity na čerstvém vzduchu na hezčí část roku a často je měníme za teplo pod dekou u televizní obrazovky.

JARNÍ VIRÓZY

To je další laický termín, pod nímž se skrývají nejrůznější virové nákazy, které postihují především horní dýchací cesty a souvisí s určitým podlomením obrany-
schopnosti po zimních měsících. Obvykle se jedná o lehká onemocnění, která trvají několik dnů až týden a člověka významně neomezí. Vážnější riziko ale představují pro chronicky nemocné lidi převážně s postižením dýchacích cest, ale i pro kardiaky, diabetiky, pacienty s poruchou metabolismu. U všech typů chronických onemocnění může i lehká viróza vyvést organismus z rovnováhy a spustit sled reakcí vedoucí až k pobytu v nemocnici.

Autor: Shutterstock

IMUNITA POTŘEBUJE POSILU

Jak tedy ve zdraví přežít období jara, abychom se mohli naplno těšit z probouzející se přírody, slunce, světla? Základem je dostatečně silná imunita, která organismus v tomto čase podrží a která bohužel reaguje na všechny negativní tendence naší činnosti – vše, co uděláme špatně, se na ní projeví. Na posílení a udržení silného imunitního systému bychom tak měli pracovat, a to nejlépe celoročně s tím, že v období jara je vhodné svou snahu zvýšit. Zajistit tělu dostatečný příjmem vitaminů a jiných důležitých látek v podobě vyvážené stravy a také pravidelný pohyb. Není přitom nutné pouštět se do náročných sportovních výkonů, efektivní jsou i jednoduché cviky na protažení těla nebo procházky na čerstvém vzduchu. Neméně důležitý je i pitný režim a dostatek spánku!

RIZIKO PRO NEJMENŠÍ A SENIORY

Podle lékařů jsou z hlediska věku jarní onemocnění riziková pro děti do věku batolat a pak lidi nad 65 let. U nejmenších může být imunita přechodně nezralá. Dítě se totiž tzv. promořuje, teprve se seznamuje s jednotlivými mikroorganismy, tím si odolnost postupně buduje, ale v dětských kolektivech za to pak platí i velkou nemocností. U seniorů naopak mohou být již některé funkce imunity oslabeny a nezřídka pak onemocní např. zápalem plic a nebo zánětem průdušek. I životní styl ovlivňuje náchylnost k onemocnění, která se vyskytují častěji např. u lidí s enormní sportovní zátěží, stresovými povoláními, nedostatkem spánku, pobytu venku, lidí u počítačů bez pohybu a se špatnou skladbou stravy.