Letní »chřipka« není chřipka

Letní chřipky ve skutečnosti nejsou způsobeny chřipkovými viry, protože ty přicházejí až v zimě. Přesto tyto letní nemoci mohou lidi pořádně potrápit. Někdy přerůstají až do závažných bakteriálních zánětů, kterým se laicky říká letní angína. „V teplém počasí se člověk snaží své přehřáté tělo co nejrychleji ochladit. Jenže tím si způsobí teplotní šok, kterému organismus někdy nedokáže čelit,“ říká MUDr. Petr Jirák, primář Oddělení ORL pražské Nemocnice Na Homolce. 

Když v zimě vyrážíme z teplé místnosti ven, většinou se dobře oblékneme. V létě to ale opačně funguje jen výjimečně: v klimatizované místnosti si málokdo oblékne svetr. „To je pro tělo veliký šok. V klimatizovaných prostorech, kde snížíme teplotu na 20°C a venku je 34°C, je teplotní rozdíl 14 stupňů,“ zdůrazňuje primář Jirák.

MUDr. Petr Jirák
Autor: archiv Blesku

Jak nastydnout - snadno a rychle

Stačí vejít z horka do klimatizovaného prostoru z a k tomu se napít pořádně ledového nápoje. Na rýmu si zase zadělává ten, kdo přehřátý nasedne do auta a přímo na obličej si nasměruje silný proud chladnou klimatizaci. Tělo na takovou změnu neumí rychle reagovat, takže výsledkem může být porucha obranyschopnosti a organismus onemocní. Dostaví se nachlazení, virová, ale i bakteriální onemocnění horních a dolních cest dýchacích.

Od rýmy po angínu

Asi nejčastější je v létě běžná rýma, která ale může přerůst v rozsáhlý zánět horních cest dýchacích, tedy v zánět hltanu, hrtanu, případně i zánět dutin. Ten navíc bývá často spojený se zánětem středního ucha. Běžný virový zánět hltanu se škrábáním krku a zvýšenými teplotami si dokážeme vyléčit sami za pár dnů. Někdy ale na sliznici ještě nasedne bakteriální zánět a angína je tu. „Nemocný trpí vysokými teplotami, bolesti v krku se stále zhoršují, organismus je vyčerpaný a zchvácený. Pak je už třeba vyhledat lékaře a nasadit antibiotika,“ říká odborník.

Nejobávanější je absces

„Nejobávanější komplikací angíny je takzvaný absces, tedy chorobná dutina vyplněná hnisavým sekretem. Pokud se absces vytváří v oblasti pod krční mandlí, jde o peritonsilární absces. Teď v létě ho vídáme častěji než v jindy,“ říká primář Jirák. Absces se projevuje jednostrannou bolestí v krku, způsobující poruchu polykání. Nemocný „huhlá“, protože ho bolí pohyby jazykem a nemůže otevřít ústa.

Co je peritonsilární absces

Jde o onemocnění, které vyžaduje vyšetření na ORL a chirurgický zákrok. Jinak hrozí i život ohrožující komplikace. „Samozřejmě ne každé nachlazení musí skončit tak vážnou chorobou,“ dodává primář Jirák.