Na chřipku jsme zvyklí spíše ze zimních měsíců, protože v těch letních je nakažlivost virů chřipky nulová - ačkoliv i tak přetrvávají. To, co nás trápí v měsících parného léta, má však podobné příznaky - a právě proto se onemocnění říká »letní chřipka«.

Virům a bakterií v teplém období nahrává hlavně počasí - často se totiž střídá noční chlad s horkými dny, jasná obloha s letními bouřkami. „Právě teď se daří nechřipkovým virům, které napadají dýchací cesty podobně jako chřipka,“ řekl MUDr. Tomáš Šebek ze serveru uLékaře.cz.

„Aktivitu vykazují také bakterie, například streptokoky. Jako chřipka může zpočátku vypadat i parazitární onemocnění, jako je toxoplazmóza,“ varoval před možnými příčinami letních nákaz.

Onemocnění se liší

Přesto se průběh letních onemocnění od chřipky liší. Častěji se objevuje vodnatá nebo hlenovitá rýma, zánět spojivek, bolesti v krku a ztížené polykání. Naopak celková únava a bolest svalů, které nás obvykle trápí při nemoci v zimě, nejsou tak silné.

Jako chřipka se však mohou projevovat také nemoci o poznání nebezpečnější, a není proto radno je podceňovat! Mezi ně patří například klíšťová encefalitida či bakteriální meningitida. „Pokud máte vysokou horečku nad 39 stupňů Celsia, silné bolesti hlavy, někdy doprovázené zvracením, poruchy vědomí a křeče, návštěvu lékaře neodkládejte,“ doporučuje doktor Šebek.

Nejlepším lékem na letní chřipku je prevence, když už se jí ale nevyhnete, je nutné dodržovat klid na lůžku a dostatečný přísun tekutin. Horečku nejlépe utlumíte běžně dostupnými léky, které užíváte i při skutečné chřipce.

Alergie, nebo nachlazení?

Stejné příznaky jako nachlazení může mít - obzvláště v jarních a letních měsících, kdy všechno kvete - také alergie. Má ovšem odlišné příčiny: nemocný reaguje například na pyly či zvířecí chlupy, v jeho těle se uvolňují chemické látky, které způsobí pocit ucpaného nosu či svědění očí. Na rozdíl od chřipky se ale nikdy neprojeví tělesnou bolestí či horečkou a její projevy bývají dlouhodobé.

Od alergie člověku nejlépe pomůže alergolog, který provede testy. Podle nich potom zjistí, zda se skutečně jedná o alergii, a pokud ano, předepíše vhodné léky.