Jak pomáhá?
Pokud máte potíže s klouby, tři a ž čtyři kiwi denně vám uleví. Jen o jeden plod nižší dávka dokáže zázraky i s cholesterolem - snižuje hladinu tuků a ředí krev. Obsahuje také lutein či betakaroten, které jsou prospěšné naším očím. Díky antioxidačním účinkům působí jako prevence například proti rakovině a vláknina je zase důležitá pro naše střeva. Ideální je jeho konzumace i pro ránu, kdy dodá tělu potřebný cukr.
Kde se vzalo?
Kiwi je původně čínské ovoce, ale masově se do světa rozšířilo až z Nového Zélandu, který se na pěstování specializuje. Jeho původní název zní aktinídie čínská. Evropa ho zná od půlky 19. století, uznání se ale dočkalo až v posledních desetiletích.
Jak se jí?
Nejčastěji se rozkrojí a pomocí lžičky vydlabe, nebo okrájí jako brambora. Sníst ho ale můžete i beze zbytku. Pokud chlupatou slupku omyjete, je zdravotně nezávadná a kiwi se dá »zpucnout« stejně jako jablko.
Kdy je zralé?
Plod nesmí být tvrdý jako kámen - byl by příliš kyselý - ale při pohmatu ani měkký a mazlavý jako bačkora – to už je přezrálý a nahořklý. Ideální je středně měkké kiwi,které má sladkou, jen mírně nakyslou chuť.
S čím ho kombinovat?
Nejlepší je čerstvé buď samotné, nebo jako příloha do salátů, dá se ale i vařit či péci. Zdobit se sním dá sladká i slaná studená kuchyně. Do salátů s kuřetem, rybou či s mléčnými výrobky jej dávejte až úplně na konec, protože rozkládá živočišnou bílkovinu. Zapomeňte také na jeho kombinaci s hovězím a skopovým masem.
Tři dobroty z kiwi:
Zdravý chlebíček
Tmavé pečivo nebo knäkebrot namažte lučinou, položte plátek kadeřavého salátu a dozdobte sezónním ovocem, »třešničkou« je právě plátek kiwi.
Ovocný salát
Ovoce, které máte rádi, nakrájejte na kousky, samozřejmě nezapomeňte a kiwi a zalijte bílým jogurtem. Pro zpestření chuti můžete přidat i pár vlašských ořechů.
Čerstvý fresh
Vydlabejte kiwi a rozmixujte, přidejte trochu vodu, aby byl fresh tekutější. Kdo má rada sladší, může nasypat i lžičku hnědého cukru.