Jak pomáhá?

Pokud máte potíže s klouby, tři a ž čtyři kiwi denně vám uleví. Jen o jeden plod nižší dávka dokáže zázraky i s cholesterolem - snižuje hladinu tuků a ředí krev. Obsahuje také lutein či betakaroten, které jsou prospěšné naším očím. Díky antioxidačním účinkům působí jako prevence například proti rakovině a vláknina je zase důležitá pro naše střeva. Ideální je jeho konzumace i pro ránu,  kdy dodá tělu potřebný cukr.

Kde se vzalo?

Kiwi je původně čínské ovoce, ale masově se do světa rozšířilo až z Nového Zélandu, který se na pěstování specializuje. Jeho původní název zní aktinídie čínská. Evropa ho zná od půlky 19. století, uznání se ale dočkalo až v posledních desetiletích.

Jak se jí?

Nejčastěji se rozkrojí a pomocí lžičky vydlabe, nebo okrájí jako brambora. Sníst ho ale můžete i beze zbytku. Pokud chlupatou slupku omyjete, je zdravotně nezávadná a kiwi se dá »zpucnout« stejně jako jablko.

Kdy je zralé?

Plod nesmí být tvrdý jako kámen - byl by příliš kyselý - ale při pohmatu ani měkký a mazlavý jako bačkora – to už je přezrálý a nahořklý. Ideální je středně měkké kiwi,které má sladkou, jen mírně nakyslou chuť.

S čím ho kombinovat?

Nejlepší je čerstvé buď samotné, nebo jako příloha do salátů, dá se ale i vařit či péci. Zdobit se sním dá sladká i slaná studená kuchyně. Do salátů s kuřetem, rybou či s mléčnými výrobky jej dávejte až úplně na konec, protože rozkládá živočišnou bílkovinu. Zapomeňte také na jeho kombinaci s hovězím a skopovým masem.

Tři dobroty z kiwi:

Zdravý chlebíček

Tmavé pečivo nebo knäkebrot namažte lučinou, položte plátek kadeřavého salátu a dozdobte sezónním ovocem, »třešničkou« je právě plátek kiwi.

Ovocný salát

Ovoce, které máte rádi, nakrájejte na kousky, samozřejmě nezapomeňte a kiwi a zalijte bílým jogurtem. Pro zpestření chuti můžete přidat i pár vlašských ořechů.

Čerstvý fresh

Vydlabejte kiwi a rozmixujte, přidejte trochu vodu, aby byl fresh tekutější. Kdo má rada sladší, může nasypat i lžičku hnědého cukru.

Fotogalerie
3 fotografie