Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminu C a E.
* Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic
* Snižuje krevní tlak – pijte 2 šálky šťávy denně
* Posiluje imunitní systém
* Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči
* Pomáhá při rekonvalescenci, borelióze a klíšťové encefalitidě
* Má pozitivní vliv na zrak
* Zbavuje střeva jedovatých látek – denně 150 ml šťávy - a odstraňuje zácpu
* Pomáhá při ateroskleróze – doporučuje se 20 až 100 ml syrové šťávy denně
* Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům i nehtům
* Vyvolává optimističtější náladu
Červená řepa proti rakovině
Šťáva se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení. Užívají se až 3 menší sklenky denně. Na prevenci stačí 1 sklenička jednou až dvakrát týdně.
Důležitá pro těhulky
Je plná kyseliny listové – šťáva z jedné řepy obsahuje 34 ˇdoporučené denní dávky – která pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.
Stop diabetikům
Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dát pozor, je cukrovkář. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.
Tip: Jezte hlavně syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Vařením ztrácí obsah užitečných látek
Dobroty z řepy - rychlé a zdravé:
Bořšč