Kaki Persimon Bouquet je ovoce, které se konzumuje v pevné podobě, a to právě teď na podzim, kdy jeho dužina dosud nedosáhla zralosti a je tvrdá a šťavnatá. Pokud ochutnáte, zjistíte, že je toto ovoce ideální pro celou rodinu - zaujme sladkou chutí, nemá semínka ani pecku, nemusí se loupat a snadno se krájí. V překladu jeho název znamená »pokrm bohů« a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii.

Široké využití

Kaki uplatníte na mnoho způsobů ve vaší kuchyni. Nejčastěji se konzumuje v syrovém stavu, můžete ho i zmrazit, konzervovat nebo sušit. Občas se používá v orientální kuchyni nebo nakrájený na plátky do salátů, v podobě džemu nebo jako náplň do koláčů. Také se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.

Je zdravé!

Vzhledem k vysokému obsahu vláknin, vitaminů a minerálů patří kaki mezi ovoce, které prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitaminu C a A. Plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje metabolismus, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je kaki také jedinečným zdrojem energie a posiluje imunitní systém.  Pomáhá i při stresu, nervozitě a únavě.

Toto ovoce si můžete vychutnat právě nyní až do Vánoc. Plody kaki jsou k dostání v obchodní síti supermarketů i v menších prodejnách. Cena se pohybuje od 12 do 18 Kč za kus.

Bruschetta s kaki a mozzarellou

Bruschetta s kaki a mozzarellou
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: Plátky staršího chleba nebo ciabbatty, olivový olej, na kostičky nakrájené kaki, mozzarella.

Příprava: Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe na kostičky nakrájeným ovocem a mozzarellou. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nahnědlá a křupavá.

Kaki špíz s tofu

Kaki špíz s tofu
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: 1 kaki, 125 g tofu, 50 g červené papriky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamových semínek, sůl, 20 ml sójové omáčky.

Příprava: Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

Kaki štrúdl

Kaki štrúdl
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: 50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů, 1 vejce na potření

Na ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání

Příprava: Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání jí asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme listové těsto z lednice a rozdělíme na dvě části. Rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki  nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr, rozinky nebo ořechy. Podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená těsta tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů. Těsto i s náplní zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Do hrnečku rozklepneme vejce, potřeme jím záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.

Koktejl z kaki

Koktejl z kaki
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: 3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 5 cl rozmačkaného kaki, 5 cl ananasové šťávy, 1 cl citronové šťávy, 1 cl grenadiny

Příprava: Oloupané kaki rozmačkáme a použijeme ho místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, ve kterém máme rozdrcený led, nalijeme směs z rozmačkaného kaki, přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepeme a hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.

Muffiny s kaki

Muffiny s kaki
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: 2 vejce, 100 g cukru, 80 g tuku (máslo, margarín), špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, 1 lžíce prášku do pečiva, 120 g ovocného jogurtu, 2 kaki (cca 250 g)

Příprava: Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki pokrájené na kostičky. Pečeme cca 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).

Salát s kaki a kozím sýrem

Salát s kaki a kozím sýrem
Autor: Kaki Persimon Baquet
Suroviny: 1ks kaki, saláty lollo rosso a lollo biondo (mají kudrnaté listy), polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl, olivový olej

Příprava: Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem, poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí. 

Fotogalerie
6 fotografií