Podle odborníků z Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové trpí každý třetí Čech deficitem právě tohoto důležitého minerálu, bez něhož se správné fungování lidského organismu neobejde. Množství se snižuje
„V současném jídelníčku Čechů je přítomnost hořčíku neboli magnesia na spodní hranici. A přitom ho najdeme v běžně dostupných potravinách, například v jablkách“ říká odborník na výživu MUDr. Zdeněk Zadák. Současně poukazuje na fakt, že jablka dnes mají o 50 % méně hořčíku než v 80. letech. „Bohužel roli hraje také skladba našeho jídelníčku, je příliš bohatá na cukr a tuky,“ dodává.
Jak se projeví nedostatek
Svalovými křečemi v nohách, nespavostí, celkovou únavou, srdeční arytmií, podrážděností, úzkostlivostí. Vědci prokázali také souvislost mezi nízkou hladinou hořčíku v těle a civilizačními chorobami, jako jsou infarkt, mrtvice, obezita, cukrovka. Nedostatkem tohoto minerálu trpí až 38 % ze všech cukrovkářů.
Nepřítel alkohol a antikoncepce
Zvýšit přísun hořčíku je třeba hlavně při stresových situacích a zvýšené fyzické aktivitě, v těhotenství a při kojení, při oslabení organismu nemocí a také po požití většího množství alkoholu. Vypití 4 polévkových lžic silného alkoholu zvýší spotřebu hořčíku 5 x. Velké množství hořčíku vyžadují rovněž ženy, jež užívají antikoncepční tablety.
Kolik ho má být?
Denní příjem hořčíku by měl být 400 - 420 mg pro muže a těhotné nebo kojící ženy. Ostatní ženy by pak měly přijímat okolo 300 - 320 mg hořčíku denně.
Přírodní zdroje hořčíku
- minerální vody
- luštěniny
- čerstvá listová zelenina
- ořechy, mandle
- banány, fíky, citrony, jablka
- ovesné vločky, brambory
- tmavá čokoláda
- mořské ryby