Sinice se živí splašky z hnojiv, které se do povrchových vod dostávají například při deštích. „Zemědělci by neměli hnojit ve vzdálenosti 3 metry od vodního toku, ale to neřeší problém se sinicemi,“ říká profesor Jiří Wanner z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT.

„Důvodem znečištění jsou splachy nejen ze zemědělské půdy, ale i z lesů a luk,“ říká Wanner. Podle něj se sinice dostávají i do kohoutkové vody, která je z 60 % získávána z povrchových zdrojů.

Pokud se sinice na vodní ploše přemnoží, způsobí tzv. vodní květ. Ten může koupajícím způsobovat nejrůznější zdravotní problémy: alergické reakce, vyrážky, kopřivku, zánět spojivek. „Osobám, které mají kožní problémy, koupání v rybnících vůbec nedoporučuji,“ říká kožní lékařka Lucie Jurtinová. Po koupání v sinicemi zamořené vodě se co nejdřív osprchujte!

Pokud se nechtěně vody se sinicemi napijete, hrozí vám zvracení, teplota, bolest hlavy a průjmy. Když sinice proniknou do zdrojů kohoutkové vody, hrozí jejich dlouhodobé působení na člověka.

Odstranit je plně nedokáže ani desinfekce v podobě chloru. Sladkovodní sinice vytvářejí jedovaté toxiny zvané mikrocystiny, které mohou poškozovat játra, ledviny, střeva, plíce a nervové tkáně. Tento jed poškozuje i DNA, takže může vyvolat rakovinu. 

Udělejte si test na sinice

Do PET lahve naberte vodu z rybníka nebo přehrady a nechte dvacet minut stát na slunci. Pokud se na hladině objeví zelené shluky, narazili jste na sinice.