Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tady se rozhodně nekoupejte: Hnačov je nejšpinavější rybník v Česku

22. července 2015
16:01

Je to v Česku rybník s nejšpinavější vodou. Hygienici tady dokonce zakázali koupání jako zdraví nebezpečné. Přitom ještě před pár lety byl rybník Hnačov na Klatovsku vyhlášenou rekreační lokalitou.

Kemp na jeho břehu praskal ve švech a chaty si tady stavěli lidé z Klatov. Jenže už pár let se v rybníce nedá koupat. Stejně jako loni, i letos hygienici vyhlásili už na začátku prázdnin zákaz koupání kvůli přemnoženým nebezpečným sinicím a vodnímu květu. „Jezdím sem už 12 let. Oproti loňsku, kdy bylo málo vody a na hladině plaval zelený sliz, je to letos ještě dobrý. Ale já se stejně nekoupu,“ říká Miloslava Došková (60) ze Žatce, která je tady na dovolené. „Je to hnus. Do vody nevlezu,“ dodává vnučka Rita (15).

I přesto se tady ale někteří lidé koupají. „Myslím si, že když se pak hned osprchují, nic jim nehrozí. Ale chtělo by to udělat tady sprchu zdarma. Za jedno její použití se platí 10 Kč, a když se půjdete za den vykoupat pětkrát, tak to leze do peněz,“ míní Došková.

Proč je voda tak špatná

Hnačov napájí řeka Úslava. Do ní stékají fekálie z okolních obcí. „Nemají tam kanalizaci, která by odpadní vody odváděla do čističky. Splašky z jímek u domů tak tečou do řeky,“ vysvětluje chatař Miroslav Švec (68).

Jednoduchý test sinic

Do průhledné plastové lahve naberte vodu z rybníka nebo nádrže. 20 minut počkejte, až se voda ustálí. Pokud na hladinu vystoupají drobné zelené částice podobné nasekanému jehličí, jinak voda zůstane čirá, ve vodě se raději nekoupejte. V případě, že voda zůstane rovnoměrně zakalená, jde jen o řasy a fytoplankton, který není toxický. V klidu se můžete jít osvěžit.

Máte v okolí podobnou lahůdku? Posílejte nám fotografie nejšpinavějších rybníků na tip@blesk.cz

Teplo jen tak neustoupí. Aktuální podrobnou předpověď pro vaši obec sledujte ZDE>>

Zobrazit celou diskusi