Podle Českého hydrometeorologického ústavu nám v následujících 5 dnech opět hrozí zvýšená aktivita klíšťat. Stupeň deset – tedy nejvyšší ohrožení bude platit v neděli, ostatní dny to bude »devítka«.

Klíšťová encefalitida není jediným onemocněním, které přenáší klíště, patří ale mezi nejzávažnější. Pokud ještě uvažujete o očkování proti klíštěti, není pozdě. Očkovat se totiž dá celý rok. V letním období je potřeba zvolit zrychlené očkovací schéma. Druhá dávka se podá již za 14 dní po dávce první. Ochrana proti onemocnění nastupuje nejpozději za 2 týdny po druhé dávce," uvedl doc. Rastislav Maďar center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Na

Klíště je velmi nebezpečné
Autor: pozorkliste.cz
očkování přispívá většina zdravotních pojišťoven, konkrétní výši příspěvků najdete ZDE

Malá proočkovanost

Česká republika se bohužel nachází v oblasti se zvýšeným počtem klíšťat. Za posledních 40 let bylo u nás hlášeno až 25 % ze všech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou na území EU. V letošním roce již klíšťovou encefalitidou onemocněli 3 lidé. V roce 2012 touto nemocí onemocnělo 573 lidí a 3 lidé encefalitidě podlehli.

Proočkovanost  české populace se odhaduje na 20 %, u lidí v produktivním věku a u starších pacientů, u kterých bývá průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou závažnější s častějším výskytem trvalých následků, je mnohem menší, pohybuje se mezi 7% - 12%.

Jak správně vyndat klíště:
Jak postupovat při vyndavání klíštěte
Autor: pozorkliste.cz