ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda existuje lék na neuroboreliozu (po 15 letech) Děkuji (Eva.S)
Foto
Dobrý den, po tak dlouhé době je to již značně komplikované. Předpokládám, že to řešíte se specializovanou boréliovou ambulanci infekční kliniky. Borelie někdy poškodí tkáň a to poškození nervového systému potom přetrvává do konce života, i když tam už samotné borélie nejsou a neni co léčit antibiotiky. Prognóza záleží na rozsahu a charakteru postižení, po tak dlouhé době jsou však často změny už nezvratné a léčí se už jen symptomy daného stavu.
Dobrý den zajímalo by mě zda u malého dítěte které chytne klíště je lvhodne nasadit preventivně StB dalo by se tím zabránit rozvoje klíště encef Dekuji(Šévcikova)
Foto
Dobrý den, bohužel vědecky ověřená a fungující léčba klíšťové encefalitidy neexistuje. Nejlepší je skutečně včasná preventivní vakcinace, pokud je to možné. Možná Vám na to přispěje i zdravotní pojišťovna. Ohledně jejich úhrad se můžete podívat na www.pozorkliste.cz
... jakého přípravku proti klíšťatům je největší účinnost, mimo očkování. Děkuji za odpověd(Leopold)
Foto
Repelent kombinovaný s insekticidem, např. Ultrathon sprej. Očkování ale nepodceňujte, je jedinou jistotou proti trvalým následkům klíšťové encefalitidy. V případě dalších dotazů nám prosím napište do Poradny na www.ockovacicentrum.cz
Dobrý den, pane doktore. Slyšela jsem, že jsou na trhu dvě vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Jaký máte názor na vakcínu FSME-IMMUN? Díky za odpověď. (Michaela P. )
Foto
Dobrý den, na trhu jsou skutečně 2 vakcíny, a jedna z nich uvedená FSME IMMUN. Je to oblíbená, bezpečná a vysoce účinná vakcína. Rozhodně ji jako lékař mohu doporučit. Má dokonce speciálně leštěnou jehlu, takže je vpich téměř bez bolesti. Nékteří pacienti ani nechtějí věřit, že jsme je již očkovali, protože nic necítili.
Dobrý den, slyšela jsem, že přeléčená borelióza se může vrátit, je to pravda a jaká je pravděpodobnost že se borélie znovu objeví.(Ivana)
Foto
Dobrý den, ano, je to možné. V přírodě se před klíšťaty chraňte pečlivě.
Je v prodeji přípravek proti klíšťatům, který si před odchodem do lesa jen nastříkám?(Danuška)
Foto
Myslíte repelent? Mým oblíbeným je Ultrathon s DEET, který se aplikuje na kůži i na oblečení a kombinuje repelent s insekticidem. Proti klíšťové encefalitidě Vám však dá jedinou jistotu očkování.
Dobrý den. Mám dotaz. Můžu opětovně dostat boreliozu i když jsem jí již jednou měla a léčila antibiotiky ?? Děkuji za odpověď.(Alena z Brna)
Foto
Dobrý den, ano reinfekce a recidiva infekce jsou možné. Prevence přisátí klíšťat je pro Vás stejně důležitá, jako kdyby jste nemoc v minulosti neměla.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, když jsem již měla 2x lymskou boreliozu, je možné, že už mám v organismu nějaké obranné látky a pokud ne při dalším onemocnění touto nemocí by její průběh byl opět těžký jako již 2x předtím ? děkuji(Monika)
Foto
Dobrý den, recidivy a reinfekce jsou bohužel možné. Je to velmi individuální, i když je pravděpodobné, že určité protilátky už máte. V rizikových oblastech dodržujte prevenci, na imunitu z předchozí infekce se nelze spoléhat.
Dobrý den pane docente. V roce 1996 jsem onemocněla klíšťovou encefaliditou, která mi zanechala následky - mám nezhoubný tumor mozku, postižený nervový systém. Užívám Geratam, Citalec, Neurol a Lamotrigin. Pro bolesti zad a hlavy Tramadol nebo Mabron. Léky na bolesti beru téměř denně. Mám obavy, abych se na lécích nestala závislá. Je možné, že borelie v těle zůstávají nastálo? Na nemoc mi lékaři přišli po jednom roce. Děkuji za odpověď.(Hana Kábrová)
Foto
Dobrý den, klíšťovou encefalitidu způsobuje virus, který je v těle jen dočasně, krátkodobě. Borélie mohou bohužel přetrvávat i dlouhou dobu.
Dcera má roštěp páteře v dolní části. Dětský pediatr nám nedoporučil očkování proti klíštové encef.. Jak bychom měli dceru, které je 5 let chránit? Pouze postřiky? A co když najdeme klíště? Děkuji. Jarka(Jarka )
Foto
Dobrý den, a jaký je názor neurologa? Musel bych vidět Vaší dokumentaci, ale tato diagnóza jako vrozený stav kontraindikací očkování není. Jinak vedle očkování skutečně jen repelent, Biolit na oblečení resp. na deku, a včasné odstranění případně přisatých klíšťat.
Existují férové studie (tj. ne studie placené firmou, která očkovací látku vyrábí), které porovnávají riziko vedlejších účinků očkování a encefalitidy? Jaká je pravděpodobnost, že se imunita nedokáže s encefalitidou vypořádat?(Tomáš)
Foto
V ČR se aplikují každoročné desítky tisíc dávek vakcíny a žádné závažné vedlejší účinky nejsou hlášené, pokud vím. V Rakousku má alespoň jednu dávku vakcíny skoro 90 % populace, v Lotyšsku skoro 40 % populace, hlavně dětí. V rizikových oblastech byly po dobu existence vakcíny aplikovány za destíky let milióny dávek. Myslíte si, že kdyby existovala nějaká významná pravděpodobnost, že tím své pacienty poškodíme, že bychom očkovali je, sebe, své děti a další rodinné příslušníky? Závažný průběh nemoci po nákaze virem klíšťové encefalitidy v ČR je každoročně u stovek osob, mnoho z nich zůstává s trvalým postižením, nemluvě o několika úmrtích. Mimochodem, je úplné jedno, kdo platí studii. Výrobce vakcíny by se odrovnal a rychle zruinoval, pokud by udělal nějaký podvod a přivezl vakcínu, která není bezpečná. Výrobci jsou na své produkty úzkostliví a všechno pečlivě hládají, aby nebyl ani stín pochybnosti.
Lze chytit nějakou nemoc když se likvidují klíštata např. při odstraňování ze psa( kočky)holou rukou? (rosťa)
Foto
Ano, to je velmi reálné. Proto se musí použít speciální pinzeta, či karta na klíšťata anebo ochranné rukavice a extrahované klíště bezpečně zlikvidovat bez rozpučení obsahu vnitřností.
Dobrý den, jak se vlastně klíšťata množí? Slyšela jsem,že když najdu nějaké už pěkně nacucané - třeba na domácím zvířeti, tak prý už dokázalo "porodit" mláďata a je teda možné, že třeba v psím pelíšku může být klíštěcí hnízdo... Díky za odpověď Marika(Marika)
Foto
S porodem je to časově delší a komplikovanější, tím poměrne málo pravděpodobné, muselo by to být hodně zanedbané místo bez kontroly a hygieny. Klíště odpadlé z těla domácího mazlíčka však člověka nakazit může. Proto doporučujeme preventivní očkování jejich majitelům.
Co se má udělat s klíštětem, když se vyjme z těla? Má se někam schovat, kdyby bylo potřeba pro nějaké případné testy? Má se spálit, spláchnout do záchodu, rozšlápnout? Díky (casablanca)
Foto
Nejlepší je klíště zlikvidovat, přesně způsoby, které uvádíte. Jen rozšlápnutí bych volil jen když není jiná možnost z uvedených.
Dobrý den, můžeme doufat, že se v dohledné době objeví očkovací látka na boreliozu? Budou se moci nechat naočkovat i ti, kteří mají chronickou boreliozu,i když jim jiné očkování na imunologii zakázali (chřipka, tetanus)? Já sama s touto nemocí bojuji 18 let. Děkuji za odpověď(Marie)
Foto
Dobrý den, vakcína proti lymeské borelióze bude určená k prevenci infekce, lidem s chronickou boreliózou zřejmě bohužel nepomůže. Chronická borelióza není kontraindikací jiného očkování, stavte se prosím u specialistů v očkovacích centrech a konzultujte možnosti očkování osobně i se zdravotní dokumentací. Klíšťová encefalitida, chřipka i tetanus jsou potenciálně smrtelné nemoci a falešné kontraindikace Vás mohou vystavit riziku.
Dobrý den, na trhu se objevil nový přípravek Ixoderm na klíšťata. Dle popisu dojde k okamžité anestezy bez vyvolání jakékoli jeho obranné reakce. Nesetkal jste se s tímto přípravkem. A jaký názor máte na očkování klíšťat u dětí (7let). Děkuji za odpověď(Petra)
Foto
Dobrý den, Ixoderm znám, ale nemám s ním osobní zkušenost. Děti je možné už od 1 roku věku proti klíšťové encefalitidé bez problému očkovat.
Dobrý den, kde všude kromě ČR se vyskytuje klíšťová encefalitida a chrání očkování proti všem typům viru?(Radim Kuchař)
Foto
Dobrý den, klíštová encefalitida se vyskytuje ve všech sousedních zemích, od východní Francie po Japonsko a od severního Ruska a Skandinávie až po sever Slovinska a Chorvatska. Případy nákazy se vyskytly i v Albánii a u zvířat v Rumunsku. Jsou celkem 3 příbuzné typy viru, vedle našeho ještě nebezpečný sibiřský a dálněvýchodní. Naše vakcíny chrání spolehlivě proti všem typům.
dobrý den, dá se nějak klíště testovat? Kolik to stojí a na koho se mám obrátit? Vím, že to je určitě mimo obor, ale nevíte, jestli se očkují i psi a kolka dávkami? :) děkuji za odpověď(Nadass)
Foto
Dobrý den, existují specializované laboratoře na testování klíšťat, které můžete najít přes internetový vyhledávač. Avšak to, že je v klíštěti patogen nezbytně neznamená, že jste nakažený a naopak. Pokud vím, pro domácí miláčky existuje jen vakcína proti lymeské borelióze, tedy opačné jako u člověka. Někteří veterináři očkují pejsky lidskou vakcínou proti klíšťové encefalitidě, ale to je jejich osobná zodpovědnost. Humánní léčiva by se neměli u zvířat používat a naopak. Pes ale může mít po klíšťové encefalitidě ochrnutí a slyšel jsem na konferenci v cizině, že lidská vakcína u nich funguje. Jen je trochu problematické dávkování.
Vážený pane doktore,dobrý den.Mám dvě holčičky, 8 let a 6,5 let.Koncem července jedou na 14 dní na tábor u lesa. Nevím,zda je i takto malé nechat očkovat.Několikrát jsem se již radila, každý má odlišný názor.Nejde mi o peníze, chci především zdraví. Prý takto malé děti se vypořádají s nákazou lépe, projevuje se to jako chřipka a očkovat je mám nechat v pozdějším věku.Nevím.Na druhou stranu do dětí, které jsou nyní stále méně odolné nechci "rvát chemikálie". Děkuji vřele za odpověď a přeji Vám krásný den.(Janys)
Foto
Dobrý den, vakcíny bych rozhodně neoznačoval jako chemikálie. To je jen strašení jisté částí populace, která nepatří do odborné vakcinologické veřejnosti. Píšete, že každý má odlišný názor, nevím, koho přesně tam zahrnujete, ale názory odborníků na očkování jsou jednotné. Pokud exituje hrozba expozice klíšťatům a není přítomná kontraindikace, to nejlepší pro Vaše děti je očkovat. Očkují se i mnohem menší děti. U dětí sice klíšťová encefalitida nezpůsobuje obrny, ale virový zánět mozkových blan způsobený virem klíšťové encefalitidy může způsobovat dlouhodobé až trvalé poruchy koncentrace, poruchy spánku, paměti, chronické bolesti hlavy apod. Uvědomují si to ti lidé, kteří Vám to vymlouvají? Rovněž Vám přeji krásný zbytek dne.
Jak jsem zjistila, patříte mezi "doktory", kteři očkují hlava nehlava bez ohledu na různé potíže s očkováním spojené(malé děti).Je tím důvodem váš podíl ve farmaceutickém průmyslu? Předpokládám, že mi neodpovíte, ale pořád chci věřit v lékařský slib, ne v honbu za mamonem.(Kateřina)
Foto
Nevím jak jste došla k názoru, že očkuji hlava nehlava. Předpokládám, že osobně se neznáme. Lékař má u každého invazivního výkonu velkou zodpovědnost a pokud by špatně posoudil situaci, mohl by být trestně stíhaný nebo zbaven povolení k výkonu povolání. To si žádný lékař netroufne jen tak hlava-nehlava, jak píšete. My vycházíme z vědeckých studií, vlastní praxe, z medicíny založené na důkazech, u očkování proti klíšťové encefalitidě i ze zkušeností z jiných zemí, kde je proočkovanost mnohem vyšší než u nás. V Rakousku očkují děti systematicky již desítky let a nakonec i u nás v jižních Čechách je proočkovanost populace hodně vysoká. Mám u nás i v zahraničí tisíce spokojených pacientů. A podíl ve farmaceutickém průmyslu nemám a neplánuji mít. Naopak, své peníze investuju do léčby pacientů v nejchudších afrických zemích.
Dobrý den, je pravda, že klíšťová encefalitida se přenese již kousnutím klíštěte?(Martina)
Foto
Dobrý den, ne tak docela. Virus vypouští klíště se slinami a od přisátí po nákazu to trvá nějakou dobu - 2 až 24 hodin, podle druhu infekce.
Dobry den pane doktore, rada bych se informovala na to, od kolika let lze ockovat proti klistatum male detǐ. Mam rocni dite a zda se mi to brzy, ale nas pediatr tvrdi, ze od roka lze. Predem dekuji za odpoved.(Jana R)
Foto
Dobrý den, očkovat lze od jednoho roku. S pediatrem souhlasím, je-li Vaše dítě v možné expozici klíšťatům. Je to neživá, dobře tolerovaná vakcína. Nevycházejte prosím z toho, že očkování zatěžuje imunitu, není to tak a k ostatním vakcínám stačí odstup 2 týdnů. Než budete mít očkovanou spalničkovou trojvakcínu, může být Vaše dítě po dvou dávkách již plné chránéné proti klíšťové encefalitidě.
Dobrý den, nemáte nějaké aktuální info, jak to vypadá s vývojem vakcíny proti borelioze? Před několika lety proběhla infomace, že nový objev bude snad znamenat vakcínu do několika let. Již je něco opravdu v dohledné době nadějného? Proti encefalitidě jsem očkovaná, ale borelioza mi přijde snad ještě horší, respektive je jí mnohonásobně více a je větší šance ji "získat"...Děkuji.(Katka)
Foto
Dobrý den, borelióza je častější, je však možné ji léčit. Nezpůsobuje tolik úmrtí, obrn, hluchoty ... jako klíšťovka. Borelióza Vám život hodně znepříjemní, klíšťová encefalitida však zničí. Vakcína proti lymeské borelióze vstoupí přístí rok do třetí fáze testování v evropských zemích a pokud vše dopadne dobře, za nějakých 5-6 let by mohla být k dispozici. Její vývoj je velmi komplikovaný a proto došlo oproti původním plánům k určitému časovému posunu. Držme si pěsti.
Prosím poraďte ,jak odstranit klíště moderní metodou.V TV byl přípravek N...... a v lékárně ho neznají.Já to dělám na sirku vatičku namočit do oleje a točit dolava.(Marie)
Foto
Dobrý den, na malou nymfu klíšťete stačí vatový tampon s mýdlem a vodou. Na dospělé klíště speciální pinzeta anebo karta. Olej bych však nepoužíval.
Dobrý den pane doktore, jsem očkovaná proti klíš.encef.a zajímá mě, zda toto očkování pomáhá/zmírňuje i možné nakažení lym.boreliózou. Děkuji (Jana, Opava)
Foto
Dobrý den, vakcína proti klíšťové encefalitidě chráni jen před touto nemocí. Opavsko je přitom jednou z nejrizikovějších oblasti v ČR. Na boreliózu fungují další způsoby prevence již uvedené u jiných dotazů.
Dobrý den,chtela jsem se zeptat jak chránit malé deti,kterým se jeste nedoporučeje očkování??V případe jak se chránit pokud zena kojí a nemuže se nechat naočkovat. Děkuji J.B(Jana B.)
Foto
Dobrý den, kojení není kontraindikací vakcinace, nemá-li žena nějaký závažný zdravotní problém. Vakcína je neživá. Ohledně jiných možností ochrany se prosím podívejte na již zodpovězené dotazy.
Dobrý den,bude mi 60let v životě jsem neměl klíště-musím se nechat očkovat!!!!Jsem po operaci páteře,nyní mi hrozí další operace páteře-neměl bych větší problém po očkování !!!!děkuji pepa(Pepa Praha)
Foto
Dobrý den, očkovat se rozhodně nemusíte, ale můžete, pokud chcete, operace nijak očkování neovlivní, dodrží-li se odstup 2-4 týdny. Taky nemívám klíšťata ale očkovaný jsem. Viděl jsem po klíšťové encefalitidě tolik ochrnutých pacientů, že mám před touto nemocí respekt. Navíc jak jsem již uváděl, nemalá část nemocných neví o tom, že by měli přisáté klíště - to jsou ty malé nymfy, které sa nasajou, člověka nakazí a z přisátí se nepozorovaně uvolní.
Dobrý den, dcera jede v létě na vodácký tábor. Je očkována "proti klíšťatům" a vybavíme ji repelentem, Může ještě něco udělat, abych ji chránila? Děkuji a přeji hezký den... A.(Alena)
Foto
Dobrý den, to co jste udělali je maximum. Chtělo by to ještě oblečení z hladké bledší (např. béžové) látky, aby bylo klíště vidět a mělo horší podmínky na přichycení a putování po těle. A poučit o pravidelné kontrole těla (včetné vlasů) se správným odstraněním klíštéte. Doporučuji i vystříkat včas předem oblečení nějakým insekticidem, např. Biolitem. Na oblečení to vydrží do vyprání až týdny.
Dobrý den pane doktore, je mi kolem 40 let a když mi bylo 12 let, měl jsem od klíštěte klíšťovou encefalitidu. Mohu ji dostat znovu, i když jsem jí už jednou prodělal???Děkuji za odpověď.(Jirka)
Foto
Dobrý den, je pravděpodobné, že hladinu protilátek máte po infekci pořád dostatečnou. Záleží to ale od několika faktorů, včetně jiných prodělaných nemocí nebo léčby v průběhu života. Doporučuji kontrolu protilátek v krvi a rozhodnutí padne podle jejich hladiny. Pokud by byly hraniční, pokračoval bych očkováním. Předpokládám však, že jsou pořád protektivní s ochranným účinkem.
Dobrý den, dcera měla o víkendu z procházky klíště, to jsme odstranili do půl hodiny a vydezinfikovali. Je možné aby se nakazila. Děkuji (Jana Dvořáková)
Foto
Do půl hodiny od přisátí by neměl být problém. POdívejte se prosím na předchozí podobný dotaz a mou odpověď k němu.
Dobrý den, nechala jsem se očkovat první vakcínou před týdnem. druhá mne čeká za měsíc. Kdybych v této době se na mě přisálo klíště, jak moc jsem ohrožená, jako kdybych nebyly očkována vůbec, nebo už nějaké stopy v organismu jsou po očkování zaznamenány. děkuji, sluší Vám to :-) (Lenka)
Foto
Dobrý den, přisáti klíšťete mezi první a druhou dávkou nezvyšuje riziko komplikací ani nezhoršuje průběh nemoci. Naopak, i když hladina protilátek není po první dávce protektivní, lze očekávat určitý pozitivní efekt přítomné nižší hladiny protilátek a možná i mírnější průběh infece. Druhou dávku však lze aplikovat už za 2 týdny, pokud nejste na cestách nebo akutně nemocná. Děkuji :-)
Dobrý den pane docente, chtěla bych se zeptat jestli není problém očkovat moji maminku, která prodělala ve druhé polovině loňského roku rakovinu prsu a následně mozkovou mrtvici.Chemoterapii neprodělala a prý ani nebude nutná.děkuji Lada Askri(Lada Askri)
Foto
Rakovina prsu v anamnéze bez aktuální léčby kontraindikací vakcinace není. Mrtvice není v žádném případě, pokud se maminka vyskytuje v přírodě, může se očkovat.
Mohou se očkovat všichni lidé bez ohledu na předešlé prodělané nemoci jako je rakovina, mrtvice atd? děkuji(Lada Askri)
Foto
Dobrý den, to je na individuálním posouzení situace. Od toho jsme specialisté, abychom vždy vše pečlivé posoudili. Problémem mohou být těžké stavy, které negativně ovlivňují stav imunitního systému nebo to může dělat jejich léčba. Obecně však platí, že stavy které se rozhodneme neočkovat jsou často tak závažné, že pravidelného pobytu v přírodě ani nejsou tito pacienti schopni.
Dobr den, pane docente, ktere prazdninove evropske destinace jsou z pohledu klistove encefalitidy nebezepcene a doprucujete ockovani ? Dekuji a preji hezky den. HM(Hana M.)
Foto
Doporučuji očkovat se všem, kdo se pohybuje v přírodě a je tím pádem v riziku nákazy. Klíšťová encefalitida se vyskytuje od severního Chorvatska a Slovinska přes Slovensko a Polsko až po severní Rusko a východní Skandinávii. Dále od Východní Francie až po ruský Dálný Východ a sever Japonska. Nejhorší situace je v Rusku (Sibiř) a v České republice. Za námi jsou potom Slovinsko a Pobaltí. Hezký den i Vám.
Dobrý den,kolik stojí vakcína proti klíšťovce? Lze nějak ušetřit?(Jarka)
Foto
Dobrý den, vakcína stojí cca 700 Kč podle výšky aplikačního poplatku. Pokud Vaše zdravotní pojišťovna na očkování přispívá víc než symbolicky, je možná aplikovat každou dávku v jiný rok, tedy např. první v prosinci, druhou v lednu a třetí další rok v lednu. To byste ale mohl pro pár stovek korun riskovat až do prosince své zdraví. Posouzení jestli to za to stojí je na Vás dle individuálních okolností.
Pěkné odpoledne. Dcera /8let/ měla před měsícem klíště,které jsme vytáhly,odezinfikovaly/Braunol/.stále má v místě vpichu cca 3mm červený flíček.poté jsme potíraly místo Framykoin ung.Je třeba se dál obávat? (Simona)
Foto
Dobrý den, klíšťovou encefalitidu již mít nebude, ale borelióza může být i bez typického zarudnutí na kůži, které se stěhuje. I když popisovaný malý flíček není známkou systémové infekce, jedinou jistou odpověď Vám dá vyšetření krve za další 2-4 týdny.
Dobrý den,když jsem vytáhl celé klíště a živé asi 60min po zakousnutí, hrozí mi stejné nebezpečí jako kdybych na něj přišel po pár dnech, bylo nacucané a při vytahování bych ho rozpůlil?? Děkuji(Libor)
Foto
Dobrý den, po hodině od přisátí by to mělo být v pořádku. Klíšťová encefalitida se přenáší někdy už po 2 hodinách od přisátí, borelióza často až za 24 hodin. Problémem je však to, že obě nemoci někdy nepozorovaně přenáší i malé nymfy klíšťat - ty se rychle nasajou a odpadnou než je člověk zjistí. Nemálo trvale postižených pacientů proto uvádí, že si neuvědomují v minulosti přisáté klíště.
dobry den chci se zeptat proc se nemuze kliste mazat olejem a je to pravda ze se brani kdyz ho namazete a pusti do rany neco co skodi.je dobry ixoderm z lekarny.dekuji(janicka)
Foto
Ano, s tím olejem je to pravda. S Ixodermem nemám osobní zkušenost, mám osobně raději pocit, že klíšťe celé mechanicky odstraním.
Dobrý den,syn odjíždí na výlet do skal a není očkovaní .Chtěla bych zeptat jestli stačí repelent na klíšťata a nebo co dál zabalit do batohu. Děkuji S pozdravem hezkého dne P. (peťule nyvlt.)
Foto
Je-li syn outdoorový typ, ať se následně určitě očkovat nechá. Na skalách klíšťata nejsou, ale na loukách a v lesích pod nima ano. Teď alespoň repelent s obsahem DEET a na oblečení případně na spacák bych předem nastříkal Biolit nebo jiný isnkticid.
Mohu se nechat očkovat když mě čeká chemoterapie po rakovině prsu? Děkuji Vám(Lída Pošvářová)
Foto
Dobrý den, to záleží od osobního posouzení. Musel bych vidět Vaší zdravotní dokumentaci a užívané léky. V principu to možné je, ale protože chemoterapie může snížit hladiny protilátek po očkování, bylo by lepší očkovat s odstupem po cyklu. Držím moc pěsti.
Ve svých 66 letech jsem se rozhodla pro očkování proti klíšťatům a na Hygienické stanici mně odmítli naočkovat,jelikož jsem alergik.Jak se chránit? Děkuji.(Mare Kondrčíková)
Foto
Kontraindikací je silná alergie na vajíčka a to tak, že je nemůžete mít v potravě. Jiné druhy alergií překážkou nejsou. Naopak, alergiků očkujeme velké množství. Doporučuji specializované očkovaci centrum.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kdy je nejvhdnější doba na očkování a kolik stojí a jak často se musí opakovat děkuji(Alena)
Foto
Dobrý den, očkuje se po celý rok, pokud se vyskytujete v přírodě, je nejlepší začít co nejrychleji. Imunita je po druhé dávce až 14 dnů. Cena jedné dávky je cca 700 Kč podle výšky aplikačního poplatku. Letos potřebujete dávky dvě, třetí až za rok, čtvrtou za 3 roky a potom jednou co 3-5 let podle Vašeho věku. V dnešní době navíc všechny zdravotní pojisťovny na toto očkování více či méně přispívají.
Dobrý den, mám 5 letého syna a chtěla bych se zeptat, jestli ho nechat naočkovat či nikoli v jeho věku? A jestli ano, tak kdy? Děkuji za odpověď(Irena)
Foto
Ano, očkujeme děti už od 1 roku věku. Pokud se syn pohybuje v přírodě, očkovat co nejrychleji, ať má co nejdříve imunitu. Už teď je aktivita klíšťat na 9-10 stupních z maximálních 10.
Pane doktore , v TV ukazovali přípravek a v lékárnách ho nikde nemají.Taky mám 5 klíšťat za den a vytáčím ho olejem doleva. Děkuji za další rady.(Marie)
Foto
Dobrý den, existuje speciální karta na klíšťata za pár korun, vypadá jako tenka kreditka se zářezy na klíšťata. Klíště jednoduše podeberte a vytahnete kolmo na povrch kůže, žádný olej, žádné vytáčení. Je to jednoduché a ryhlé. A před expozicí repelent s DEET.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti encefalitidě u starších lidí. Jak moc je pro ně důležité a jak moc nebezpečné z hlediska vedlejších účinků. Děkuji(Jarda)
Foto
Dobrý den, na základě tisíců aplikovaných dávek mohu říci, že nežádoucí účinky jsou u všech věkových kategorií velmi velmi vzácné a když tak lokální. Riziko závažných následků stoupá s věkem, proto by se dědeček a babička měli očkovat jako první, po nich rodiče a až potom děti. U seniorů je po prodělané infekcí nejvíce trvalých postižení.
Dobry den, kdyz povarim rozmaryn ve vode, ochladim, scedim a pridam lzici oleje, pak roztok dam do rozprasovace, nastrikam si ho na saty, bude to fungovat proti klistatum? Muzete poradit jine prirodni repelenty nejen proti klistatum, ale i proti jinemu hmyzu ? Dekuji.(Jirina)
Foto
Vím z ciziny, že může fungovat citronela, eukalyptus, levandule, ale osobně mám raději polosystetické repelenty, které prchavé přírodní látky upravují a dávají jim větší stabilitu a nám jistotu účinku.
Náš známý,vždy když měl klíště,běžel k doktorovi pro antibiotika a dostal je,Dnes už se tomu nesměju,syn měl boreliozu a ještě po dvou letech má problémy.Má smysl radši dát preventivně antibiotika,než čekat,co bude?(Pájaja)
Foto
Jen na základě přisátého klíšťete bych antibiotika nedával. Ne každé klíšťe je infekční. Pokud se ale na kůži objeví to typické zarudnutí, už lze antibiotika nasadit teoreticky i bez krevního testu. Bez zarudnutí na kůži padne rozhodnutí o případné léčbě podle vyšetření krve za 4-8 týdnů po přisátí klíštěte.
Mohu se nechat naočkovat i u obvodního lékaře? Děkuji. Ilona(Ilona)
Foto
Ano můžete. Pokud ale nemá praktický lékař lékárnu přímo v budově, doporučil bych mu objednat pro Vás vakcínu do své ordinace u distributora vakcín, ať s ní nechodíte venkem. I jednu-dvě vakcíny mu přivezou bez příplatku.
Dd, můžu se nechat očkovat proti klíštovce, když kojím? Děkuji Magda(Magda Sosnová)
Foto
Ano, u kojení se očkovat proti této nemoci může.
Pane doktore, zajímalo by mne: již jednou jsem byla očkována i několikrát přeočkována. Od posledního přeočkování uběhlo nejméně 7 let. Je potřeba se znovu nechat naočkovat nebo již není očkování zapotřebí. Děkuji za odpověď a hezký den!!!(Titilka)
Foto
Doporučuji test na protilátky (u praktického lékaře nebo v ordinaci centra očkování a cestovní medicíny), pokud nemáte nad 60 let, je slušná šance, že protilátky budeme mít a bude se pokračovat jen jednou další dávkoou na 5 let. Pokud ale bude hladina protilátek nízká, začne se znovu první dávkou. To je ale méně pravděpodobné.
Dobrý den, je možné, že když je člověk naočkovaný, klíšťata to odpuzuje a vyhybají se mu? Děkuji(Radka V.)
Foto
Očkování bohužel nemá repelentní účinek. Proto i člověk očkovaný proti klíšťové encefalitidě musí používat repelent v ochraně před boreliózou a dalšími méně častými klíšťaty přenosnými nemocemi.
Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování a epilepsie. Zda může očkování ovlivnit přípravek, který beru na epilepsii - tablety Lamictal 100mg. Děkuji(Marcela Vojtová)
Foto
Dobrý den, kompenzovaná epilepsie není kontraindikací očkování a její léčba je ke kompenzaci nezbytná. Tvorbu protilátek po očkování uvedený lék neovlivní.
Dobrý den, asi před tři čtvrtě rokem jsem chytila klíště. Od té doby mám bolesti kloubů a bojím se, že bych mohla být nakažena boreliózou. U doktorky jsem byla, ale ta mě považuje za hypochondra. Nakonec mi udělala test Elisa, který však nic neprokázal. Následně jsem si uvědomila, že kvůli zdravotním problémům používám imunomodulátory a kortikoidy, které mohly výsledek zkreslit. Neexistuje nějaký jiný test, který netestuje protilátky, ale přímo přítomnost borelií? Moc děkuji za odpověď(Veronika)
Foto
Dobrý den, ano takové testy existují. Jedná se přímo o záchyt antigenů původce nemoci, nejen protilátek, které si tělo samo vytvoří v reakci na infekci. Zkuste specializovanou boreliovou ambulanci spádového nemocničního infekčního oddělení.
Dobrý den, co si myslíte o vitamínu B12 jako prevenci před přisátím klíštěte? Má to smysl a jak se má užívat. děkuji M.(Martina)
Foto
Dobrý den, vitamin B, česnek ani pivo proti klíšťatům nefungují. Je to jen mýtus.
Dobrý deň, dá sa nakaziť lymeskou borelioózou z človeka na človeka? (ide o čerstvú nákazu z kliešťa, dotyčný je liečený antibiotikami a sledovaný na infekčnom ood.) v prípade, že áno, tak akou cestou? sliny? krv? priamy kontakt? ďakujem za odpoveď, pekný deň prajem (betka)
Foto
Dobrý den, uvedenými cestami ne, šlo by to např. krevní transfuzí nebo např. u transplantace, tedy nepřímo. Ne však přímým kontaktem člověka s člověkem. Taky přeji hezký den.
Zdravím, na co se vlastně můžu proti klíšťatům očkovat? Na všechny nemoci, které přnáší? Nebo jsou nějaké, na které očkování není? A jaká klíštěcí nemoc je nejběžnější? Díky(žanda danda)
Foto
Nejčastější je lymeská borelióza, na tu se vakcína vyvíjí už řadu let, ale celý proces je značně náročný. Pokud to dopadne dobře, za nějakých 5-6 let by vakcína proti této nemoci mohla být k dispozici. Vakcína existuje zatím jen proti klíšťové encefalitidě a za ní musíme být vděční - dosud totiž nemáme na tuto závažnou infekci lék. Další klíšťaty přenášené infekce jako babesióza, anaplasmóza, bartonelóza apod. jsou málo časté a nelze proti nim očkovat.
Dobrý den, mám pětiletou dceru a každý rok přemýšlím, jestli ji mám nechat očkovat, zatím jsem to ale neudělala. Přijde mi, že jsem nuceni do očkování na všechno možné... Bůh ví, jestli to vůbec účinkuje... Co vy na to?(Stoklasová Eva)
Foto
Očkování určitě funguje, nemusíte mít obavy. Je bezpečné a vysoce účinné. Vidíme to nejen u svých pacientů a z vědeckých studií, ale i ze zemí, kde je proočkovanost mnohem vyšší než u nás, např. v Rakousku nebo v Lotyšsku. Očkujeme děti od 1 roku věku, je-li Vaše dcera alespoň někdy v přírodě, neváhejte. Nikdo Vás ale nenutí. Vakcín je ve své podstatě jenom pár a je to jen určitý odborně podložený a věrohodný základ prevence infekcí, co pro sebe a své blízké můžeme udělat. Různých patogenů je víc než tisíc. Navíc na to přispívají i zdravotní pojišťovny.
Dobrý den, můj manžel prodělal před 15ti (nyní je mu 40let)lety virový zánět mozkových blan, 3 dny byl v nemocnici udržován v umělém spánku. Tenkrát se na příčinu nepřišlo, bylo nám řečeno, že na všechno prostě testovat nelze. Zůstal naštěstí bez jakýchkoliv následků... Nyní mu obvodní lékař nedoporučuje očkovat se na klíšťovou encefalitidu, právě kvůli prodělanému zánětu. Je to tak v pořádku? Děkuji Kamila (Kamila)
Foto
Dobrý den, manžel může být bez problému očkovaný jakoukoliv neživou vakcínou a zřejmě i kteroukoliv živou (to je ale na osobní posouzení). Doporučil bych odběr krve na protilátky proti klíšťové encefalitidě a pokud jich nemá dost nebo vůbec, může se v pohodě očkovat. Pokud to náhodou nebyla klíšťová encefalitida, klíšťata mu mohou způsobit podobný stav jako již zažil nebo i mnohem horší s trvalými následky. Riziko postižení totiž stoupá s věkem.
Dobrý den, pane docente, ráda bych se zeptala, zda už letos není pozdě na očkování proti klíšťové encefalitidě. Děkuji za odpověď. (Markéta)
Foto
Dobrý den, rozhodně není pozdě. Očkuje se po celý rok, včetně teplého období. Již dlouhou dobu je odborně potvrzeno, že to žádné komplikace nezpůsobuje, naopak, jste-li vystavena klíšťatům, může Vám očkování už letos chránit zdraví a život. Jsou ale potřeba co nejrychleji 2 dávky s odstupem 2 týdnů.
Dobry den pane doktore, 2x jsem prodelala boreliozu, mam problemy s kloubama, nebylo mi tudiz doporuceno ockovani, co byste mi doporucil Vy? Dekuji za odpoved. (DAGMAR DVORAKOVA )
Foto
Dobrý den, prodělaná borelióza není kontraindikací žádného očkování, to je buď odborná chyba nebo nedorozumění. Na klíšťovou encefalitidu se v pohodě očkovat můžete.
Dobrý den, přjde mi, že se o nemocech klíšťat hovoří až v posledních letech. Když jsem byla malá (jsem ročník 1976), nevzpomínám si, že by kolem toho byl takový humbuk... Je to tím, že se to nevědělo, nebo že teď jsou nějaký zmutovaní? A kde se vůbec ta klíšťata vzala? Moje mamka mi tvrdí, že když ona byla malá, tak u nás vůbec nebyla! Díky Danča(Daniela)
Foto
Klíšťata se skutečně objevují v oblastech naší země, kde předtím nebyla, stejně tak ohniska nákazy např. klíšťové encefalitidy. Přibývají ale i v zahraničí, jsou pořád severněji a i ve vyšších nadmořských výškách. Lidé, co mají zahradu na stejném místě 30 let mají často problém s klíšťaty až posledních pár let. Jedna oplodněná samička založí novou generaci v počtu několika tisíc jedinců, a pokud má v sobě virus, od narození jim disponují i potomci, takže jich je skutečně čím dál víc. Klíšťata nemají rády suché a mrazivé zimy, to jejich populaci decimuje. Sníh naopak vytváří jistou ochrannou vrstvu a dlouhodobě vlhké prostředí po tání a to mají rády.
pomáhá vitamin B12 odpuzovat klíšťata nebo je to pověra?(tarawa)
Foto
Bohužel nepomáhá.
moje dcera chytla pred dvema lety od klistete boreliozu chtela bych vedet jestli se jeste muzou objevit nejake zdravotni problemy a jestli si ma udelat nejake krevni testy monique1971@free.fr(monika)
Foto
Recidiva i reinfekce jsou teoreticky možné. Přítomnost bakterie v těle i aktivitu infekce lze zjistit z krve nebo mozkovomíšního moku, podle toho, jestli má klinické problémy. Pokud ne, už by se to zřejmě projevilo.
dobrý den.dá se cca po týdnu až 14 dnech po klíčtěti nějak zjistit,třeba z krve, jestli syna nenakazilo kl.encefalitidou?(Radka J)
Foto
Dobrý den, ano, lze to zjistit vyšetřením protilátek IgM z krve, ale protože proti viru klíšťové encefalitidy neexistuje zatím specifický lék, jen se v případě nákazy čeká a léčí se projevy zánětu. Virus však léčba zlikvidovat nedokáže. Včasný záchyt infekce tak nemá zásadní terapeutický význam.
Kde se ty nemoci v těch klíštatech berou?(Lojza)
Foto
Jsou to většinou tzv. zoonozy, to znamená že klíšťata je získají od zvířete a přenesou na další menší či větší zvíře, člověk je často jen náhodným a slepým článkem, který je nakažený, když vstoupí do přírodního ohniska nákazy.
dobry den pomuže repelent uplně na ochranu před klištetem?děkuji(sarka.plaskova@seznam.cz)
Foto
Částečně ano, klíště se však může zachytit na oblečení a rukáv nebo kalhoty podleze, takže repelent na kůži jej nezastaví. Někdy proto najdeme klíště i v podpaží nebo pod spodním prádlem.
Dobry den,jaky sprej je vhodny pro deti na klistata.Dekuji(ALENA)
Foto
Já používám a doporučuji spreje s obsahem DEET, ne však více než 25-50% koncentrace. Osobně mám nejraději Ultrathon sprej. Kombinuje repelent a insekticid, takže může na kůži i na oblečení.
Prosím o odpověď, jak se chránit a jak vytahovat klíště? Moc děkuji.(Eva Gallová)
Foto
Klíště podebrat a vytáhnout kolmo na povrch kůže. Místo přisátí následně dezinfikovat. Prevence repelentem, případně oblečení resp. deku vystříkat Biolitem nebo jiným isekticidem. A proti klíšťové encefalitidě očkování, to je nenahraditelná jistota.