V supermarketech koupíte česnek z Číny, jablka z Polska nebo španělská rajčata, která jsou sice levná, ale obsahují chemické látky. Ovoce a zelenina napuštěná chemickým roztokem totiž způsobí, že potraviny dozrají a přečkají dlouhé putování v kamionech do českých skladů.

Komu záleží na tom, co si vkládá do úst, dojde si na farmářské trhy, kde se prodává sezonní tuzemské ovoce a zelenina od malých pěstitelů v kvalitě bio nebo zavítá do obchůdků se zdravou výživou.

Podobné je to i s uzeninami a mléčnými výrobky. Výrobci používají umělé konzervanty, barviva a glutamáty nejen k tomu, aby zvýraznili chuť a vzhled párků nebo šunky, ale taky aby ušetřili. Například maso v párcích a klobásách zčásti nahrazují levným škrobem, strouhankou nebo moukou.

Každý už ví, že lepší je si připlatit a koupit si uzeninu, která bude mít nejen výraznou chuť, ale bude obsahovat skutečně zauzené maso. Četli jste si někdy složení jogurtu, který supermarkety prodávají za šest korun? Nejspíš jste se nestačili divit. Obsahují cukry, škroby, želatinu, barviva, a přitom žádné zdraví prospěšné jogurtové bakterie.

I voda je lepší přírodní

Zatímco za kvalitu potravin si dnes Češi jsou ochotní připlatit, u vody to už

Pitný režim je důležitý i v zimě
Autor: profimedia.cz
tak neplatí. Natočit si vodu z kohoutku je přeci pohodlné a levné. Ale napadlo vás, jakým chemickým procesem musí točená voda projít, aby mohla téct z vašich kohoutků? K desinfekci se používá například chlor, ten v minerální vodě z hloubky skal nenajdete…

Kvalitní balená voda se nesmí chcemicky upravovat, v láhvi ji tedy najdete v původní přírodní čistotě. Jen pozor, abyste se v ní vyznali. „Na etiketě si všímejte obsahu minerálů a základních prvků, stejně jako zdroje vody. Značková balená voda se označuje jako přírodní minerální a pramenitá voda a vždy prochází z podzemních zdrojů. Obyčejná balená voda může být povrchová, do lahví se často plní přímo z vodovodu a zpracovává se složitými technologickými postupy. Při výběru ochucených minerálních vod je důležitá kalorická hodnota a údaj, zda obsahuje umělé konzervanty,“ radí specialistka v oblasti kvality a hygieny vody Jana Foltinová.