I když se některým snaživcům podaří vyzdobit stoly ovocem, oříšky a připravit bramborový salát s jogurtem, gastronomická sebevražda začíná po příjezdu k babičce a pokračuje návštěvami příbuzných během vánočních svátků.

Zkuste neochutnat vše zaručeně domácí a odmítnout například krůtu s bramborovým salátem na slavnostním obědě u tchýně. Nevhodné kombinace nebo přemíra jídla způsobuje trávicí obtíže, pálení žáhy, nadýmání a další možné obtíže. 

Nemocní, pozor!

Tato doba nekonečného hodování a mlsání škodí především všem chronicky nemocným. Ať už jde o diabetiky, kardiaky nebo žlučníkáře, pokud zásadně vybočí z doporučeného jídelníčku, mohou zásadně zhoršit svůj zdravotní stav.

Přejídáním k záchvatu

Pokud se už několik dní nacpáváte k prasknutí, to nejmenší, co vás může postihnout, je nevolnost. Ta ale klidně může skončit zánětem slinivky nebo žlučníkovým záchvatem. Pokud to půjde, vyhněte se těžkým jídlům, ve kterých spousta tuku a cukru (nejhorší je kombinace obojího), kromě kapra nejezte smažená jídla a alkohol pijte střídmě.

Jak se vyhnout přejedení

-   Nechcete-li se cítil jako přeplněný sud, zapisujte si, co jste snědli. Divili

Bolesti břicha, žaludeční potíže a průjem jsou časté následky vánočního hodování
Autor: profimedia.cz
byste se, jak to pomáhá

-   I přes svátky se snažte jíst pravidelně. U nárazového stravování přejedení hrozí daleko častěji.

-   Vařte a pečte zdravě: nahraďte majonézu jogurtem, při pečení koláče nebo bábovky  použijte celozrnnou mouku

-   Vyvarujte se jedení u televize. Může se vám snadno stát, že „vyluxujete“ tác s cukrovím během jedné pohádky. Pokud něco „zobat“ musíte, připravte si talíř se zeleninovými jednohubkami, třeba i s česnekovým dipem z jogurtu.

-   Využijte volna a hýbejte se. I půlhodinová procházka denně, koulování nebo stavění sněhuláka se počítá!

I o svátcích myslete na pitný režim

Základem by měla být voda, doplněná čaji, minerálkami, přírodními ovocnými šťávami a ředěnými 100% džusy. „Při procházkách po městě nebo zimním sportování přijdou vhod teplé nápoje. Na řadě míst se nyní prodávají teplé, na 37 °C zahřáté ovocné nápoje, které mají i poměrně vysoký obsah nedostatkové vlákniny,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Pozor na alkohol! Nejenže není dobrým zdrojem tekutin, v mrazivých dnech navíc po jeho konzumaci snadněji hrozí prochladnutí. Navíc je potřeba počítat s jeho vysokou energetickou hodnotou.

Co dělat, když vás…

… pálí žáha? Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Zkuste doušek láku z kyselých okurek nebo červené řepy, pomáhá i hrnek heřmánkového čaje. Dávejte si pozor na objemná jídla a jídla ostrá a pikantní.

… trápí nadýmání? Dávejte si pozor na černého kubu a luštěniny. Pokud tyhle potrviny přesto budete připravovat, přidejte k jejich úpravě majoránku. Kroupy nebo čočku nechte předem dostatečně dlouho nabobtnat a vařte v čisté vodě (ne v té, ve které se namáčely). Nadýmat mohou i některé druhy zeleniny – okurka, paprika, kapusta aj. Pokud už tyto problémy máte, pomůže pohyb. Také vám uleví odvar z kmínu nebo fenyklový čaj.

… omezuje průjem? Buďte na tuto nepříjemnost připraveni a začněte ho ihned léčit. Mějte po ruce např. černé uhlí nebo si udělejte odvar z dubové kůry. „Ve stravě omezte tuky, cokoli dráždivého a střevo „uklidněte“ popíjením čaje, banánem, strouhaným jablkem, piškoty nebo pečivem z předešlého dne. Pokud potíže přetrvávají, neotálejte s návštěvou lékaře,“ radí Věra Boháčová.

… postihnou žaludeční křeče? Dejte si na břicho ohřívací láhev. Zabírá i med v čaji. Střeva také zklidní sojové mléko. Potíže s zažíváním, zejména v oblasti střev, mohou být způsobené také nedostatkem potravin pomáhajícím zachovat příznivou střevní mikroflóru – nezapomínejte na zdroje vlákniny a zakysané mléčné výrobky.