Mohou, jen to nesmějí nijak přehánět. Vhodná strava totiž zlepšuje léčbu diabetu. Nemocní ale nesmí zapomenout, že v jejich případě platí přísloví »všeho s mírou« dvojnásobně.
Cukroví ze špaldy, mrkve a tvarohu
Diabetik by měl při přípravě cukroví použít raději mouku celozrnnou nebo špaldu. „Ty totiž mají vyšší obsah bílkovin a minerálních látek,“ radí Věra Stejskalová, nutriční terapeutka a odborná garantka webu aktivnidiabetik.cz.
Podle ní by se měl použít při pečení kvalitní rostlinný margarín, protože má menší množství nasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. „Sladké přísady cukroví doporučuji nahradit například přidáním strouhané mrkve do základního těsta nebo použít čerstvé ovoce na dozdobení hotového cukroví.“
Při použití sladidla je třeba si ověřit, jestli je vhodné na tepelnou úpravu, a myslet na doporučené denní dávky těchto sladidel. „Když cukroví pečete, je vhodné sladidlo rozšlehat s bílky a ne s celými vejci nebo jen se žloutkem. Jestliže je v cukroví krém, uděláte dobře, když jej odlehčíte tvarohem nebo pudinkem.“ Oříšky doporučuje nutriční terapeutka zase nahradit nasucho opraženými vločkami.
Vánoční strava diabetika
A co Štědrý den? Může si diabetik dát třeba kapra? „Proč ne, pokud je správně upraven,“ říká Věra Stejskalová a vysvětluje, jak by se měl nemocný po celý Štědrý den stravovat.
„Nasnídat se můžete tak, jak jste zvyklí. Jde obvykle o přiměřenou porci tmavého chleba, nějakou bílkovinnou potravinu – například krájený 30% sýr nebo kousek libové šunky či ochucený tvaroh spolu s bílou kávou a zeleninou.“ K dopolední svačině vidí jako ideální jeden kus ovoce.
„Oběd se může skládat ze zeleninové nezahuštěné polévky, z černého kuby s velkým zeleninovým salátem. Odpoledne posvačte bílý jogurt s kousky čerstvého ovoce.“
I večeře se může nést v duchu tradice a podle našich zvyklostí. „Rybí polévka se zeleninou a nasucho opečenou houskou, ovšem bez jíšky, jen se lžičkou krupice. Kapr by měl být pečený v alobalu s citrónem a bramborový salát určitě odlehčený. Tedy místo majonézy dejte olivový olej s jogurtem.
Nezaškodí ani zelenina. Po slavností večeři tak za 2 až 3 hodiny si klidně dopřejte několik kousků drobného vánočního pečiva s černou kávou nebo dobrým čajem,“ uzavírá své rady a tipy nutriční terapeutka Věra Stejskalová.
Co je cukrovka?
Cukrovka (diabetes mellitus) je závažné onemocnění organismu, které způsobuje poruchy látkové přeměny a vyvolává mnoho akutních a chronických komplikací. Převážná většina diabetiků trpí cukrovkou 2. typu, jejíž nástup lze ovlivnit správnou životosprávou a fyzickou kondicí.