Zhruba kilo a půl těžká játra jsou největším vnitřním orgánem těla. Jsou zodpovědná za látkovou výměnu a čistí organismus od škodlivých látek. Tedy i od alkoholu, přemíry cukru a tuku. Produkují také žlučové kyseliny, hlavní složku žluči, která pomáhá trávit tuk ve střevech. Zkrátka. Když jsou játra přetížená, organismus kolabuje. A když selžou úplně, hrozí i smrt. Pokud začnete s přípravou na vánoční nápor už teď, pomůžete játrům v těžké zkoušce obstát. Nebude vám špatně a předejdete zdravotním komplikacím.
Tohle vám pomůže:

Tímhle svým játrům pomůžete:

Vitamín C – má silný antioxidační účinek. Pomáhá játrům zbavit se nahromaděných toxinů. Pro odbourávání alkoholu je nepostradatelný.

Vitamín E – má silný antioxidační účinek, brání oxidaci nenasycených tuků, snižuje krevní tlak.

Vitamín B12 – Je nepostradatelný při buněčném metabolismu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů.

Selen – Má antioxidační účinek, detoxikuje a čistí játra, chrání buňky

Cukorví nejezte na lačný žaludek, sníte ho totiž mnohem více
Autor: profimedia.cz

Artičoky – V historii se používaly jako lék proti žloutence a onemocněním jater a žlučníku. Látka cynarin, kterou obsahují, stimuluje tvorbu a vylučování žluči.

Ostropestřec mariánský – Nejsilnější přírodní lék na čištění jater. Používá se i u alkoholiků po cirhóze jater, nebo drogově závislých. Pomáhá vyplavovat jedy z jater a zlepšuje schopnost jejich regenerace.

Kurkumin – Je tím, co dává kari koření jeho žlutou barvu. V potravinářství se používá jako barvivo E100. Chrání játra před poškozením a zpomaluje průběh cirhózy.

Pampeliška – Správně nazývaná Smetánka lékařská získala své jméno kvůli použití jako lék proti chorobám jater, žlučníku a trávicí soustavy. Nejúčinnější na očistu jater je její kořen.

Ochutnávejte a hýbejte se!

Věra Boháčová, nutriční terapeutka, radí:

788506:gallery:true:trueVánoce jsou zejména svátky klidu a pohody, nikoli stresu
a každodenního přejídání. Důležité je jíst pravidelně – budeme-li jíst každé tři hodiny, nebudeme mít tolik potřebu se přejídat. Ke každému jídlu patří kousek ovoce nebo zeleniny (klidně i tepelně upravené nebo jako salát), které obsahují, mimo jiné vlákninu, jež pomáhá udržovat trávicí ústrojí v dobré kondici. Vánoční cukroví nikdy nejezte nalačno (špatně se pak kontroluje snědené množství) a vždy ochutnejte najednou jen pár kousků.
Sklence alkoholu se vyhýbat nemusíme, ale mělo by to být s mírou a doplněné dostatečným množstvím tekutin, a to nejen současně s alkoholem, ale po celý den. O svátcích je problémem také nepohyb, přitom procházka, koulování nebo stavění sněhuláka se také počítá.

Bylinkář: Jezte kroupy!

RNDr. Pavel Popov, výrobce bylinných čajů a mastí radí:

RnDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných mastí a čajů
Autor: archiv P. Popova
Játra se natrénovat nedají. Můžete je ale alespoň trošku připravit na typické vánoční přejídání. A ideální doba je právě teď. Zhruba 3 týdny užívejte ostropestřec mariánský – bylinu rozmixujeme a skladujeme v lednici. Každý den snězte třetinu až polovinu lžičky a zapijte vodou. Z bylin doporučuji i smetanku lékařskou, která podporuje tok žluči. Vhodný je i lecitin, který snižuje toxický účinek alkoholu na játra. Zároveň zabraňuje ukládání tuků v játrech a pomáhá při léčbě jejich zánětů. A třeba už Inkové v Peru používali při nemocech jater bylinný přípravek Hercampure z léčivé rostliny Gentiana prostrata. Játra se dají posílit i stravou, např. jíst každý den po celý měsíc ječné kroupy – teplé, ohřívané. V průběhu celé této kúry je nutné spotřebovat nejméně 1 kg krup.
Důležité je si uvědomit, že játra jsou doslova »chemickou továrnou«. V každém okamžiku v nich současně probíhá na 500 chemických reakcí, a proto jsou pro lidský organismus tolik důležitá. Prakticky každá vnitřní nemoc začíná právě oslabenou činností jater. A častým signálem nefunkčních jater a žlučníku může být zácpa. Proto doporučuji při nepravidelné stolici používat psyllium, originální přírodní vlákninu.