Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii »dvakrát zamrazeno«. Ryby jsou zmrazeny na moři, pak na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při tom už dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti.

Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. „Do masa se nasákne voda a chemikálie ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ tvrdí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který pangase a tresky testoval.

A právě tato záměrně a dodatečně přidaná voda do hluboce zmrazených ryb přináší velké zisky na úkor zákazníků.

Kontrola přidané vody? Nemožná!

Paradoxem je, že dodavatelé a distributoři se nemusí ničeho obávat! Ministerstvo zemědělství totiž vydalo pokyn, který říká, že kontroloři nemohou zkoumat hmotnost vody v rybím mase. „Tento pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům,“ uzavírá Rozová.

Tyto ryby dopadly v dTestu nejhůře:

* Frionor, filety z tresky pestré – cena přidané vody vychází na 208 Kč

* Equus, rybí filety z tresky – cena přidané vody vychází na 148 Kč

* Nowaco, glazované filety z pangase – cena přidané vody vychází na 143 Kč

* Nowaco, filé z pangase – cena přidané vody vychází na 137 Kč.

Víte, co jsou zač?

Pangas: Bláto bez chuti a bez zápachu

Máslově měkké maso této ryby nakupujeme rádi a často. Vždyť pangas slibuje zdravé a dietní maso mořské ryby za skvělou cenu. Navíc nemá ani kosti, což je pro suchozemský národ Čechů velká výhoda. A teď to překvapení: Z pangase v moři nepobyla ani šupina. Jde vlastně o sumcovitou sladkovodní rybu, kterou jak na běžícím pásu intenzivně pěstují ve vietnamské řece Mekong, která odvádí  splašky z celé jihovýchodní Asie! Pangase v celku zřídka kdy uvidíte, protože dostane hodně zabrat nejen chemikáliemi, v nichž celý život plave, ale i záhadným krmením.

Treska: Nejkonzumovanější ryba na světě

Je mořská ryba, která je zdrojem bílkoviny, minerálů a nenasycených mastných kyselin. K nám se dováží například z Dánska, Portugalska nebo Francie, v kamionech v bednách naplněných ledem. Její výhodou je poměrně nízká cena a křehké bílé chutné maso. Na pultech obchodů a v supermarketech se ale vyskytuje v různých jakostech. Jak tedy poznat kvalitní filet? Nejen treska, ale jakákoliv ryba není mastná, nemá mezi vrstvami masa viditelné vrstvičky tuku. Dobré maso je spíše průhledné, ale rozhodně ne blátivé. Jde o nejvíce konzumovanou rybu na světě.