Šedý zákal se není bolestivý a přichází pomalu. Vidění se pozvolna zamlžuje, jako by se postižený díval na svět přes mléčně zakalené sklo. Vadí mu i prudké osvětlení, špatně vidí za slunečného počasí a při řízení auta.

Dalšími projevy může být přechodné dvojité vidění nebo ani s brýlemi není možné na dálku přečíst ceduli či značku. Jedinou možností léčby je operační zákrok, kdy se zkalená čočka nahradí čočkou umělou. Tato operace se už i u nás provádí také kompletně laserem.

Bez skalpelu

Před pár dny v Praze na Oční klinice DuoVize provedl česko-slovenský tým očních mikrochirurgů první komplexní operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem zcela bez použití skalpelu a ostrých nástrojů.

„Ani špičková technologie není schopna nahradit zkušenou ruku operatéra, a proto jsme tým mikrochirurgů vybírali s náležitou péčí,“ řekl ředitel Oční kliniky DuoVize Petr Kocian.

Video
Video se připravuje ...

Operace šedého zákalu DuoVize

Budoucnost chirurgie šedého zákalu

„Ukazuje se, že lze pomocí femtosekundového laseru rozmělnit obsah čočky, vytvořit řez v předním pouzdře čočky s přesností, kterou chirurg nemůže dosáhnout, a vytvořit vstupy do oka k odsátí čočkových hmot,“ vysvětluje člen operačního týmu MUDr. Pavel Rozsíval.

Podle něj je laserová operace nejmodernější metodou k odstranění šedého zákalu. Je vhodná pro každého, koho trápí toto onemocnění a komu záleží na kvalitě jeho vidění.

Zákrok pojišťovny nehradí

„Při této operaci se nepoužívá skalpel či jiné ostré nástroje. Celá procedura probíhá zcela bez dotyku lidské ruky. Tím se vylučují chyby způsobené skalpelem, nůžkami a jehlami,“ doplňuje další člen operačního týmu MUDr. Lubomír Továrek. Zajímavé je, že celý zákrok trvá necelou minutu. Tato operace patří mezi nadstandardní výkon, který si pacient hradí sám.

Zákrok na jednom oku stojí 20 tisíc korun  a nitrooční čočka může být buď plně hrazená pojišťovnou nebo placená čočka prémiová.