Za zubní kaz i parodontózu může zubní plak, který se tvoří už poměrně brzy po vyčištění zubů a obsahuje spousty mikrobů. Některé z nich rozpouštějí zubní sklovinu. Při zanedbané ústní hygieně vzniká zubní kámen, který dráždí dásně a způsobuje jejich krvácení.

Lidé s nemocnými dásněmi podle vědců obecně trpí častěji aterosklerozou, tedy kornatěním tepen. Odborníci to vysvětlují tím, že škodlivé bakterie z ústní dutiny v těle putují krví, dráždí imunitní systém a způsobují zánět, který končí ucpáváním tepen a může vést až k infarktu.

Onemocnění dásní může také u žen zvyšovat riziko předčasného porodu nebo narození dítěte s nízkou porodní váhou. Právě těhotné ženy mají se zuby často potíže. Za to může zvyšující se hladina hormonu estrogenu a progesteronu, kvůli které dásně nastávajících maminek reagují citlivěji na přítomné bakterie. Těhotné ženy tak mají často zkušenosti s otoky, krvácením i nadměrnou citlivostí dásní.

Ke zdravým zubům a dásním přitom vede jednoduchá cesta. Stačí správně používat kartáček a zubní nit a zuby si poctivě čistit minimálně dvakrát denně. Dalším krokem jsou pravidelné prohlídky u zubaře.

Dětským zubům může uškodit matka, když například ochutnává čaj z lahvě dítěte nebo krmí jeho i sebe stejnou lžičkou. Na kazech se totiž podílejí bakterie, které se takto snadno přenášejí do úst dítěte. Dalším škodlivým zvykem je u dětí i dospělých přeslazování nápojů.