Mýtus č.1

Chléb musí být levný!

Požadavek na co nejlevnější chleba vznikl za dob socialismu, kdy byla cena chleba prakticky ze 100% dotovaná státem. V roce 1989 stál 1 kg chleba 4,40 Kč a za 20 let se jeho cena zvýšila pětinásobně. Přitom náklady na jeho výrobu a průměrná mzda v ČR se za stejné období zvýšily zhruba desetinásobně. Kvalitní chléb odráží do ceny náklady na výrobu a přiměřený zisk pro pekaře.

Mýtus č.2

Kvalita se v poslední době zhoršila

Z výsledků šetření, které pro Ústav zemědělských a ekonomických informací na podzim 2009 provedly firmy Incoma Research a CfK vyplývá, že chléb je hodnocený mezi nejlepšími potravinami (spokojeno je s ním 56% spotřebitelů). Kvalita chleba a jeho nabídka se podle spotřebitelů naopak zlepšila. Podle kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce český chleba odpovídá platným normám.

Mýtus č.3

Dobrý chléb se dá vyrobit jen klasickým způsobem

Tradiční výroba chleba postupným pomnožováním žitného kvásku není jediným správným technologickým postupem. Pekařský obor nemůže ustrnout na úrovni poloviny minulého století, vyvíjí se stejně jako celá společnost. Rozvoj nových technologií, surovin a přísad umožňuje pekařům vyrábět chléb i v kratším čase.

Mýtus č.4

Pekaři vyrábí chléb nacpaný enzymy a »éčky«!

Zlepšující přípravky používané při výrobě chleba vycházejí převážně z přírodních materiálů a jejich cílem je zlepšovat výslednou kvalitu chleba. Pro spotřebitele je dnes také důležité, aby měl chléb delší trvanlivost. Emulgátory a stabilizátory, takzvané přídatné látky, se běžně používají při výrobě chleba ve všech státech Evropské unie a podléhají její přísné legislativní kontrole.

Mýtus č.5

Měkký chléb = správný chléb

Správný chléb by měl naopak po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání »zazvonit«. Není na škodu, když je chléb na povrchu trochu rozpraskaný. Chléb má být dobře propečen – jen tak si zachová aroma a má menší sklon k plesnivění.

Mýtus č.6

V zahraničí mají lepší

Český chléb není horší než ten v zahraničí. Každému, kdo na nějakou dobu vycestuje za hranice, brzy chybí náš chléb a pivo. Navíc v okolních státech se dá koupit jen balený chléb s dlouhou trvanlivostí, který je často ošetřený chemickými konzervanty. Čerstvý chléb je v tuzemských obchodech dnes k dostání 7 dní v týdnu a zákazník má z čeho vybírat.

Mýtus č.7.

Nejdéle čerstvý vydrží v lednici

Přesně naopak, v ledničce chléb zestárne nejrychleji! Během jeho uchovávní dochází ve střídě k fyzikálně-chemickým změnám, při kterých škrob postupně přechází z gelovité struktury do krystalické struktury, ve které se původně nacházel v mouce. Při tomhle proceu se z chleba uvolňuje voda a chléb vysychá. A to se děje při teplotě 0 až 10 stupňů, proto chléb neskladujte v ledničce, ale při pokojové teplotě, pěkně zabalený do utěrky, která mu umožní dýchat.