Letos do soutěže Chléb roku 2013 přihlásily pekařské firmy z celé republiky 42 vzorků chleba. A aby to bylo spravedlivé, soutěžilo se ve dvou kategoriích. O nejlepší chleba z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, tedy ten, který se vyrábí ručně.

Kdo vyhrál?

Kvalitu chlebů posuzovalo deset zkušených pekařských odborníků. Ti vítězství v kategorii Konzumní chléb roku dali chlebu z pekárny Moravec, Moravská Třebová. V kategorii Řemeslný chléb roku vyhrál chleba z pekárny Hepek společnosti Penam v Brně.

Královská disciplína

Samotná výroba chleba je přitom podle odborníků »královskou« pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním. Podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně jako po dalších kvalitních českých potravinách.

Země s tradicí
Pečení chleba se považuje za »královskou« disciplínu
Autor: profimedia.cz

Právě proto je »chlebová« soutěž tak důležitá. Na soupeření pekařů vydělá zákazník, který dostane dobrý chleba. Za snížení kvality přitom podle Dřízala můžou obchodní řetězce, které dávají přednost nízké ceně před kvalitou. Pekaři pak musí opouštět tradiční technologie, protože jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. „Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze unifikované výrobky či v poslední době předražený chléb dopékaný ze zmrazeného polotovaru,“ dodal Dřízal.

V Česku se denně upeče milión bochníků

Spotřeba chleba v Česku klesá. Ročně ho každý z nás sní jen 42 kilo. Přesto je jeho spotřeba stále velká a denně opouští pekárny téměř milion bochníků. V porovnání se zbytkem Evropské unie je u nás chleba i levný. Podle Českého statistického úřadu platíme za kilo chleba 23 Kč, a to je jedna z nejnižších cen v Evropě. Český chléb je tak osmý nejlevnější v EU. Nejdražší je v Itálii, Finsku a v sousedním Německu – tam je dokonce dvakrát dražší než u nás. Průměrný Čech utratí za chléb ročně necelých 1 000 Kč.

 VÝZVA!! VÝZVA!! VÝZVA!!

Máte svou oblíbenou pekárnu s chlebem, který lahodí chuťovým buňkám? Dejte o tomhle voňavém zázraku vědět i ostatním čtenářům Blesk.cz! Pište na e-mail: radka.ruzickova@blesk.cz