Britský výzkum se zaměřil na 1100 lidí, žen i mužů a pozoroval jejich spací návyky. 13 procent lidí, kteří vstávají kolem 7. hodiny, nemají potřebu dospávat. Dokonce se ukázalo, že ranní ptáčata mají menší příznaky depresí a úzkosti.

„Tyto vlivy jsou patrné, ale samozřejmě záleží na profesi, kterou jedinec vykonává, člověk, který pracuje přes noc, je ve velké nevýhodě. Jeho tělo ukládá tuky a nebere si živiny, jak je pro něj přirozené. Za další trpí i jeho psychický stav, trpí kvůli nedostatku světla,“ vysvětluje Dr. Jorge Huber.

Dále vědci uvádějí, že další příčinou vyčerpání člověka může být často špatná matrace nebo konstrukce lůžka. „Někteří lidé mají pocit, že jsou stále unavení, ale to si jenom myslí. Jak se říká: S jídlem roste chuť. Čím více budou spát, tím více budou unaveni,“ vysvětluje dál Dr. Huber.

„Měli bychom dodržovat pravidelný režim, chodit spát zhruba ve stejné hodiny, snad jen na občasné vyjímky. Když si chceme přispat, tak maximálně jednou týdně, ale nanejvýš o hodinu,“ doporučuje Hodge.